Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Неприхватљиво попуњавање формулара са грбом “Републике Косово”

Дачић: Неприхватљиво попуњавање формулара са грбом “Републике Косово”

dacicПремијер Ивица Дачић изјавио је да је одржавање избора на Косову и Метохији прихватљиво само ако су статусно неутрални, и да је Београд заинтересован да Срби учествују на изборима, али да изгледа да приштинска страна није за то много заинтересована.

Дачић је у емисији “Утисак недеље” ТВ Б92 објаснио да Београд инсистира да Срби имају представника у Централној изборној комисији, што до сад није био случај, да изборни материјал буде статусно неутралан, да нема грба “Републике Косово” на гласачком листићу и да се тиме изађе у сусрет и пријављивању Срба за те изборе.

Премијер је нагласио да је за нас неприхватљиво да се попуњавају формулари на којима стоји грб “Републике Косово”.

Дачић је истакао да смо због кашњења за решавање тог и других проблема тражили, не померање одржавања избора, већ померање рока за пријаву листа, и да очекује да се у најскорије време, у току дана или сутра најкасније, нађе решење да се бирачи региструју.

Премијер је прецизирао да је разговарао са представницима међународне заједнице, да је имао разговоре са земљама Квинте и да има осећај да су тек у последњих недељу, две, схватили озбиљност проблема.

Он је поновио да косовска Централна изборна комисија жели да кроз изборни материјал представи државност.

“Јесмо заинтересовани за излазак на изборе, али нисмо задовољни са притиском међународне заједнице” на другу страну, рекао је Дачић и додао да изгледа да албанска страна није много заинтересована да Срби изађу на изборе.

Премијер је навео да из тих локалних избора произилази Заједница српских општина, да је то 10 општина и да је то значајна власт.

Он је рекао да се ради о спирали и да, ако нема локалних избора, онда је и имплементација споразума немогућа, ако нема тога, тешко је започети преговоре са ЕУ, а све то изазива политичку па и регионалну нестабилнст.

“Ово је критичан моменат у процесу решавања тог проблема”, рекао је Дачић.

Извор: Тањуг

Check Also

Полиција претреса окупљене Србе на Газиместану

Патроле кососвске  полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године на Газиместану. На …