Главна / Друштво / Др Стојановић: Вакцина против грипа има довољно, временске прилике утичу добро на здравље, не узимати лекове на своју руку!

Др Стојановић: Вакцина против грипа има довољно, временске прилике утичу добро на здравље, не узимати лекове на своју руку!

-Ноћ за докторе и медицинске техничаре Хитне помоћи у Лапљем Селу је протекла релативно мирно. Медицинску помоћ је затражило шест пацијената, код којих је дошло до погоршања основне болести, ради се о хроничним болесницима, рекао је у Јутарњем програму РТВ Грачаница др Далибор Стојановић, и истакао да у току ноћи није било саобраћајних незгода.

Топло време и пролећне температуре не утичу лоше на здравље. Доктор Далибор Стојановић истиче за нашу телевизију да стабилни временски услови погодују углавном свима, али да су температурне разлике у јутарњим, дневним и вечерњим сатима велике, па треба бити опрезан.

“Тренутни временски услови су стабилни и погудују свима. Нагласио бих да су температурне разлике у раним јутарњим, дневним и вечерњим сатима велике, па треба бити опрезан. Када је у питању очување здравља сваки лекар саветује најпре добру, здраву исхрану, физичку активност, избегавање стресних ситуација, унос витамина и течности”, рекао је др Стојановић.

Вакцинација против сезонског грипа је у току.

“Одазив за вакцинацију против грипа је добар. Имамо довољан број доза, тренутно су на стању још 43 дозе, уколико буде потребе за додатним дозама, оне ће бити допремљење”, истакао је др Стојановић и додао да је ова вакцина једна од најсигурнијих и да је као и код већине вакцина могућа пост реакција.

Узимање лекова на своју руку је тема о којој често говоре лекари и упозоравају да је посебно опасно узимати антибиотике без препоруке доктора.

“Јако је опасно узимати лекове на своју руку, посебно антибиотике и посебно се не смеју давати деци, а да се при том нисте консултовали са доктором, односно да доктор није прописао терапију”, каже др Стојановић.

Према саветима др Стојановића, лекару се за помоћ треба обратити уколико дође до пораста температуре изнад 38 степени, и она је присутна три дана, односно увек када је лоше опште стање пацијента.

Код прехлада и вируса треба примењивати и домаће рецепте у које се убрајају топли напитци, повећан унос витамина и течности и одмарање.

Check Also

Пиано за Магдалену

Братство манастира Светих Архангела поклонио је Магдалени Савић из Батуса код Липљана дигитални пиано. Магдалена …