Главна / Култура / Ликовна колонија “Јесен у Призрену”

Ликовна колонија “Јесен у Призрену”

Обнова манастира Светих Архангела код Призрена, који је тешко оштећен 1999.године, а потом и 2оо4.године, почела је 2005. године, и од тада је стециште верника али врло често и место културних догађаја и манифестација.

Од 2015. године у овом манастиру се одржава и ликовна колонија “Јесен у Призрену”.

“Идеја је потекла 2015. године када је била актуелна прича о уласку Косова у Унеско. Ми из Дома културе смо решили да на тај захтев одговоримо организовањем ликовне колоније. Та прва колонија је била графичка, остале су ликовне колоније”, рекао је за РТВ Грачаница Небојша Јевтић- директор Галерија Дома културе у Грачаници.

„Јесен у Призрену” је колонија тематски везана за изузетне симболе и драгуље нашег наслеђа и одржава се по трећи пут. Уметници  од четвртка 01. новембра седам дана стварају у манастиру Светих Архангела код Призрена. Ово изузетно место, град Призрен са својим духовно културним вредностима угостио је сликаре: Радојку Самарџију из Београда, Исидору Ивановић из Београда, Данила Вуксановића из Новог Сада, Јовану Симјоновић из Липљана, Милоша Вујиновића из Новог Сада, Оливеру Протић из Београда, и Милована Панића из Панчева.

Изложба радова биће одржана у Призрену и Грачаници.

 Покровитељ колоније је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије уз несебичну подршку Епархије рашко-призренске.

Check Also

Роман “Живот из засједе” представљен читалачкој публици у Грачаници

Роман “Живот из засједе”, познатог и награђиваног књизевника Анђелка Анушића, представљен је читалачкој публици у …