Главна / Друштво / Конфузије косовске и српске дипломатије око броја признања

Конфузије косовске и српске дипломатије око броја признања

Дипломатска “игра” или “препуцавања” између шефова српске и косовске дипломатије Ивице Дачића и Бехџета Пацолија, око тога да ли је нека држава повукла признање независности Косова, траје месецима, а оно што је нејасно и српској и косовској јавности је ко говори истину. Дачић тврди да је до данас девет држава повукло или суспендовало своју одлуку о признању државе Косово, док Пацоли каже да то није тачно.
Директор Центра за регионализам, Александар Попов је, пре извесног времена за Радио Б92, изјавио да званичници земаља које наводно повлаче признање, често шаљу опречне поруке Србији и Косову, као што је био пример Либерије, када је један званичник ове земље у Београду изјавио да је та земља повукла признање, а затим је други званичник те државе изјавио да то није тачно.
“Такве ствари нимало неће утицати на процес доношења или недоношења правно обавезујућег споразума о нормализацији односа између Србије и Косова. Брисел нити било који утицајни фактор, укључен у решавање косовског питања, не обраћа пажњу на такве ствари”, изјавио је Попов и додао да сматра да Србија троши превелику енергију и новац “јер се не зна на који начин се лобира”. У овом контексту он истиче да шеф српске дипломатије лобира код Влада малих земаља у којима је демократија мало развијена и да је цена висока, у односу на стварни ефекат.
Косовски аналитичари, с друге стране, наводе да званични Београд од проглашења независности Косова 2008. године, користе пропаганду не само за спречавање учлањења Косова у међународне институције, него и за повлачење независности од држава које су га признале.
Адриан Чолаку, главни уредник онлине медија “Блиц” каже да се ради о кампањи Србије, која је интензивнија него раније. Ипак, Чолаку упозорава да ако званична Приштина буде и даље пасивна на оваква настојања, Србија ће “успети да на различите начине увери државе да повуку признање Косова”.
Аналитичар Имер Мушкољај сматра да је актуелно Косово у ситуацији да “чува постојећа признања”, упућујући критике и на рачун председника Косова Хашима Тачија који је по њему, отварајући тему граница са Србијом оштетио процес признања и довео у опасност територијални интегритет Косова.
Иначе, шеф српске дипломатије Ивица Дачић не крије да је циљ Србије да број држава које су признале независност Косова буде испод 100, а заменица министра иностраних послова Косова Рејхан Вунићи тврди да се успешно боре против таквих настојања Дачића.
“Дакле, ми не коментаришемо шта каже Дачић, него радимо на терену са земљама како би ојачали билатералну сарадњу Косова и његову мултилатералну позицију. То је наш циљ и наш рад се наставља у том правцу”, изјавила је Вунићи.
У косовској јавности је ипак одјекнула вест да је ванпарламентарна Социјалистичка партија Словеније, пре неки дан упутила позив челницима ове државе да повуче признање Косова, посебно што је претходно почетком овог месеца Дачић тврдио да су још две земље повукле своја признања – Комовелт Доминика и Гренада. Раније је изјављивао да су исто урадиле и Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.
Одмах је међутим стигао и деманти.
“Имамо дипломатске односе са Гренадом. Балончиће које ствара Србија су једноставно лажи због њиховог страховања око неколико важних процеса наредних дана”, изјавио је Јетљир Зимберај саветник Бехџета Пацолија.
Бехџет Пацоли одбија да су поменуте државе повукле своја признања, осим када је реч о држави Суринам, а дневни лист Коха диторе у свом чланку наводи да су Гвинеја Бисао и Либерија ипак потврдиле своје признање независности.
Пацоли се захвалио и Елиот Енгелу, члану Комисије за спољне послове Представничког дома Сједињених америчких држава, који је оценио да су тврдње о повлачењу признања Косова нетачне.
“Лажне тврдње Србије да државе окрећу леђа Косову су заваравајуће и изазивају велику љутњу у свету. Србија би то требало да заустави и врати се нормализацији са својим суседом. Независност Косова и њен суверенитет су трајни”, навео је Енгел на Твитер налогу.
Иначе, на званичној страници Министарства иностраних послова Косова се налази списак од 116 држава које су признале независност Косова, али како наводи Коха диторе”, за најмање 10 држава се још увек незна да ли су предале вербалне ноте Влади Косова, а управо ову чињеницу косовски аналитичари виде као маневарски простор Ивице Дачића.
И посланици косовске опозиције су незадовољни досадашњим резултатима косовске дипломатије, због чега су парламентарне групе Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење данас предали захтев за одржавање ванредне седнице како би водили дебату о тачки дневног реда – “Неуспех и скандали у спољној политици Републике Косово”. У образложењу се наводи да уместо да приоритети спољне политике буду дугорочни, они се свакодневно мењају, стварајући тако конфузију и наносећи штету имиџу Косова у свету.
Иначе, Барбадос је једина држава која је за десет месеци ове године признала независност Косова.

 

 

 

 

 

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …