Главна / Вести / Косово и Метохија / ЕУ припрема наставак дијалога Београда и Приштине

ЕУ припрема наставак дијалога Београда и Приштине

Европска унија интензивно ради на организацији нове рунде дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу, између председника Србије Алкесандра Вучића и Хашима Тачија, уз европско посредовање, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Незванично, у Бриселу се спекулише да би до новог састанка на највишем нивоу могло да дође можда и до краја седмице, али за то засад нема конкретнијих, макар и незваничних потврда.

У дипломатским изворима у Бриселу наводи се да је у току “интензива фаза” разговора тимова Европске службе за спољне послове са “обе стране у дијалогу”, која се, како се наглашава у Бриселу, не одвија нужно “пред камерама”.

Европски извори оцењују да шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини не жели да сазива састанак у оквиру дијалога о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине све док не буде сигурна да ће се на њему постићи “конкретан резултат”, односно напредак у циљу постизања правно обавезујућег споразума.

Тај споразум би, према изворима Танјуга из Брисела, требало да обухвати сва отворена питања и све оно што до сада није примењено, а договорено је између две стране.

У Бриселу такође сматрају да “није остало још много времена” за постизање споразума о свеобухватној нормализацији између Београда и Приштине, који ће, као правно обавезујући, “сви морати да примене”.

Чланице ЕУ тренутно су и у процесу одлучивања о броју поглавља, које би Србија могла да отвори до краја ове године.

За ту одлуку значајан је извештај Европске комиисје о напретку Србје у поглављима 23 и 24, као и усмени извештај Европске службе за спољне послове о последњем напретку у процесу дијалога Београда и Приштине.

Извор: РТС

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …