Главна / Друштво / Др Новаковић: Дијабетес данас има пандемијске размере

Др Новаковић: Дијабетес данас има пандемијске размере

Данас се обележава Светски дан бробе против дијабетеса, који ће низом акција бити обележен и у Грачаници. На тему шта је дијабетес, како се лечи и које су савремене методе у лечењу у Јутарњем програму РТВ Грачаница, говорила је проф.др Татјана Новаковић, ендокринолог.

Докторка Новаковић је исткала да шећерна болест има значајан пораст и да је до сада достигла неке пандемијске размере, због чега је СЗО и установила обележавање овог значајног дана.

„Годинe 1991.Међународна федерација за дијабетес и Светска здравствена организација одредиле су 14. новембар да буде Светски дан борбе против дијабетеса и то  није случани датум, већ је то датум рођења Фредерика  Бентинга, који је први направио инсулин 1921.године, а 2007. је донета резолуција којом се овај датум дефинише“, казала је она.

Докторка је напоменула да је дијабетес хронична болест, која се јавља и код младих и код старијих особа. Манифестује се симптомима који су слични, то су осећај жеђи, често мокрење, малаксалост и губитак телесне тежине, а оно што је одликује јесте појава хипергликемије, односно високе вредности шећера у крви.

„Последњих година приметан је пораст оболелих од ове болести и због тога треба ставити акценат на борбу против ове болести, која се јавља и код деце и код одраслих, јер у свом току, поред акутних компликација, развијају се и хроничне компликације које доводе до значајног нарушавања здравља оболелих“, истакла је докторка Новаковић.

Постоје многе иновације у лечењу дијабетеса, као што је инсулинска пумпа, а оно што је карактеристично за ову болест јесте да мора бити прилагођена и исхрана.

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса у Грачаници ће сутра бити одржано стручно предавање под слоганом: „Победимо дијабетес, продужимо живот“.

Check Also

Арлов са Петковићем о пројектима Одбора Српске за помоћ Србима на Косову

  Председник Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов састао …