Главна / Вести / Косово и Метохија / Заседање Генералне скупштине Интерпола на ивици скандала 

Заседање Генералне скупштине Интерпола на ивици скандала 

 У Дубаију је почела Генерална скупштина Интерпола, на којој учествује готово 1.000 званичних представника из 173 земље, објављено је на сајту те организације. Први дан заседања су, како РТС незванично сазнаје, обележила бројна кршења процедура и игнорисање примедби које јасно указују на кршење међународног права.

Међу учесницима је и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, као и 85 шефова полиција и 40 министара.

Небојша Стефановић је након почетка заседања поручио да ће Србија наставити да се бори до самог гласања у уторак, како би показала да “пријем такозваног ‘Косова’ у Интерпол представља политизацију ове полицијске организације” што је, како је нагласио, “штетно не само за међународно право, већ и за све будуће полицијске операције”.

Министар Стефановић, који предводи нашу делегацију у Дубаију, рекао је да је сам почетак седнице Генералне скупштине обележило непринципијелно понашање Генералног секретаријата Интерпола.

“И поред противљења већег броја држава чланица и наравно Републике Србије да се питање пријема такозваног ‘Косова‘ уопште нађе на дневном реду, донета је одлука да ова тачка остане и да се о њој гласа.

Нажалост, иако смо више пута упозоравали да је тиме угрожено међународно право, оваква одлука показује да Корелова резолуција коју је усвојила Генерална скупштина претходне године у Пекингу остаје само мртво слово на папиру”, нагласио је Стефановић, преноси МУП у саопштењу.

Министар је истакао да је Генерални секретаријат и један део чланица Интерпола одлучио да њихово становиште буде изнад међународног права и изнад одлука које је донела и сама Генерална скупштина.

“Република Србија наставља да, заједно са својим партнерима, лобира и да ради на томе да одлука о евентуалном пријему тзв. „Косова” не прође на самом гласању у уторак. Не предајемо се и борићемо се свим силама до краја. Надам се да ћемо, заједно са земљама које помажу Србији, успети да покажемо да гласање за пријем такозваног „Косова” у Интерпол представља потпуну политизацију ове полицијске организације што је потпуно штетно, не само за међународно право, већ и све будуће полицијске операције”, нагласио је министар Стефановић.

На четвородневној конференцији биће разматрани и захтеви Кирибатија и Вануатуа, које су чланице УН, за пријем у чланство Интерпола. Тема овогодишње 87. Генералне скупштине је улога полиције у ери информатике.

На конференцији ће бити разматрано како ће технологија променити претње у будућности и како је службе безбедности могу користити да одговоре на те изазове.

Кршење процедура

Како РТС незванично сазнаје, први дан заседања Генералне скупштине Интерпола у Дубаију имао је, у најмању руку, неуобичајен ток.

Наиме, мимо уобичајене процедура Генерални секретаријат Интерпола преузео је председавање 87. заседању Генералне скупштине, а генерални секретар Јирген Шток је у свом уводном обраћању највише пажње посветио оставци доскорашњег председника Интерпола Менг Хонгвеја.

Јужнокорејанац Ким Џонг Јанг, чији задатак био да води седницу Генералне скупштине, реч је предао саветници за правна питања Американки Мери Родригез “која је на своју руку тумачила приговоре земаља, укључујући и приговоре Србије, које су изнеле примедбе на програм рада овогодишње Генералне скупштине”.

Извор РТС-а наводи да је Родригезова прекршила правила и процедуре Интерпола, не уважавајући примедбе које јасно указују на кршење међународног права.

Генерални секртер Јирген Шток је, у излагању неуобичајено дугом за овакве догађаје, много времена посветио случају Менга и до детаља описивао своје виђење његовог нестанка, као и шта је све његова супруга говорила у медијима.

РТС-а незванично сазнаје и да су данашње заседање Генералне скупштине Интерпола обележилиле провокације приштинске делегације на рачун представника МУП-а Србије.

У једном тренутку је, како сазнајемо, члан приштинске делегације, који се представио као новинар, насрнуо на једног члана тима МУП-а Србије.
Извор: РТС, Тањуг

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …