Главна / Друштво / Снежана Михајловић- НВО “Путевима Сунца”: Деца знају своја права

Снежана Михајловић- НВО “Путевима Сунца”: Деца знају своја права

Светски Дан дечијих права обележава се 20. новембра. Установљен је 1954 године од стране Генералне скупштине Уједињених нација са циљем да се скрене пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

Директор НВО “Путевима сунца”, Снежана Михајловић, говорећи за Јутарњи програм РТВ Грачаница, истакла је да ова невладина организација својим радионицама поклања пуно пажње управо овој теми и подвлачи да данашња деца и омладина знају своја права.

“Конвенција УН о дечијим правима указују на то да се она морају поштовати. Свако дете има право на живот, на свој језик, на религију, на образовање, на квалитетну здравствену негу, право на партиципацију, што је јако важно, као и право да се чује глас деце. Наша кључна делатност је образовање, па смо у складу са тим протеклих година укључивали децу у ову причу са циљем да скенемо пажњу јавности али и деци на право на образовање, као једно од дечијих права, али и на њихове обавезе, као што је на пример, редован долазак у школу”, рекла је Снежана Михајловић, директор НВО “путевима сунца”.

Поменута невладина организација се бави инклузијом мањинских заједница у друштвени и образовни процес.

“Радимо посебно на инклузији ромске деце у образовни процес, јер је опште приметан проблем да се они мање уписују у школу. Нашим програмом смо успели да приближимо и повећамо број уписане деце у  школу на територији Грачанице. Све наше активности важе за сву децу и све су базиране на дечијим правима. Пројекти на којима радимо ове године тичу се заштите деце. Сматрам да смо ми као друшто дужни да заштитимо децу од сваке врсте насиља”, рекла је Михајловић.

Поводом обележавања светског Дана дечијих права, 20. новембра, НВО “Путевима Сунца” организовала је “Дан игре”- активности које ће бити спроведене у ОШ “Миладин Митић” у Лапљем Селу.

“Активности које смо организовали ће спровести школарци узраста од петог до осмог разреда. Сами су осмислили радионице које су у циљу спречавања вршњачког насиља, и то су едукативне и спортске игре. Посебно је важно нагласити да су деца та која морају да препознају и спрече вршњачко насиље”.

Директор НВО “Путевима Сунца” Снежана Михајловић закључује да деца знају која су њихова права, али да се на упознавању деце са истим треба свакодневно радити, потпуно подједнако као и на упознавању са њиховим обавезама.

 

Check Also

У српским срединама на КиМ регистровано 18 новозаражених корона вирусом

У српским срединама на Косову и Метохији, од тестираних 58 узорака, регистровано 18 нових случајева …