Главна / Вести / Косово и Метохија / Почела седница Савета за националну безбедност

Почела седница Савета за националну безбедност

У Београду је у току Седница Савета за националну безбедност коју је заказао председник Александар Вучић поводом најновијих мера Приштине, која је повећале таксе на робу из Србије на 100 одсто.

Председник се претходно ванредно састао са амбасадорима Кине, Русије, ЕУ и чланицама Квинте.

Вучић је амбасадоре Русије и Кине, Александра Чепурина и Ли Манчанга обавестио о најновијем неодговорном потезу Приштине да уведе таксе на робу из Србије и замолио их да о томе обавесте председнике Путина и Сија.

Председник Вучић је амбасадоре Чепурина и Лија упознао са чињеницама да мере Приштине воде ка пуној дестабилизацији целог региона и да могу довести и до дубље ескалације сукоба, саопштено је из Председништва.

Амбасадори Чепурин и Ли су изразили пуну подршку напорима Србије да кризу реши мирним путем, уз поштовање норми међународног јавног права, као и постигнутих споразума и уговора у региону.

Председник Вучић и амбасадори Чепурин и Ли су се договорили да буду у свакодневном контакту док криза, коју је Приштина изазвала, не буде превазиђена.

Вучић се састао и са амбасадорима земаља Квинте, као и са шефом делегације ЕУ Семом  Фабрицијем, после чега је почела Седница за националну безбедност.

Седници присуствују министар унутрашњих послова и директор полиције, Небојша Стефановић и Владимир Ребић, шеф БИА Братислав Гашић, министар одбране и начелник Генералштаба Војске Србије, Александар Вулин и Милан Мојсиловић, као и министар трговине Расим Љајић.

На Седницу је дошао и генерални секретар Председника Никола Селаковић, а чланови Савета су још и премијерка Ана Брнабић, министарка правде Нела Кубуровић, као и шефови служби безбедности.

Приштинске власти подигле су таксе на српске производе на 100 одсто, саопштио је заменик премијера Косова Енвер Хоџај.

Заменик Рамуша Харадинаја је најавио и додатне мере. Новим мерама обухваћени и производи из Босне и Херцеговине.

Извор: РТС,ТАНЈУГ

Check Also

Брнабић: Наша агенда у Бриселу су мир и стабилност

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Београд у Бриселу наступа са јасном политичком агендом, …