Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Информације о покрету албанских трупа ка северу Космета

Вучић: Информације о покрету албанских трупа ка северу Космета

Имамо информације о покрету албанских трупа из база Белведере и Врело ка северу Космета, рекао је председник Србије Александар Вучић на почетку састанка са представницима Срба са Косова и Метохије. Састанак заказан после одлуке Приштине да повећа таксе на српску робу на 100 одсто отворен је за јавност.

Александар Вучић је рекао да се померају албанске трупе, али и да су узели глисер којим се Хашим Тачи возио на Газиводама.

“Могуће је да крећу у контролу језера да показују мишиће и да контролишу зелени прелаз на северу, како би спречили било какав увоз робе”, рекао је председник Вучић.

Указао је да зна колико су у тешком положају Срби на КиМ.

“Ми знамо у колико тешком положају се ви налазите без обзира да ли живите јужно или северно од Ибра. Мере Приштине, најпре увођење такси од 10 одсто затим увођење од 100 одсто значе у потпуности забрану трговине”, рекао је Вучић.

Додао је да овим мерама нису обухваћени само производи за продавнице, већ и газа и завоји, па чак и кисеоник који је потребан за болницу у Косовској Митровици.

На КиМ пале ломаче за робу из Србије, као што су нацисти на ломачи спаљивали јеврејске књиге, рекао је председник и оценио да је на Косову и Метохији на делу најгора врста нацизма.

“Реч је о нечему што до сада није виђено нигде у свету. Паљење робе на ломачи у Качанику исто је као паљење јеврејских књига у нацистичкој Немачкој. То је најгора врста нацизма на делу”, рекао је Вучић на састанку.

Указао је да је Европска унија реаговала рационално на најновију одлуку о повећању пореза на робу из централне Србије за 100 одсто.

“Желимо да верујемо да ће својим мерама уразумити Приштину, али да будем сасвим јасан – у то нисам сигуран. Да кажем – не мислим да ће се то догодити”, рекао је Вучић.

“Сачувати мир и избећи конфронтације”

Позвао је на мир и истакао да морамо да дамо све од себе да избегнемо конфронтације.

“Да будемо чврсто једни уз друге, да останемо заједно и да се свим мирним политичким средствима боримо”, поручио је Вучић.

Коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја да Косово неће повући таксе док Србија не призна Косово, Вучић каже да то Харадинај није сам смислио и да иза тога стоје велике силе.

“То није изашло из Харадинајеве главе, он је само био неопрезан и брже боље изнео у јавност”, рекао је Вучић и додао да морамо да се спремимо за дугу и тешку борбу пошто независност нећемо признати.

Председник Српске листе Горан Ракић истако је да је народ на Косову и Метохији уплашен и да од српских власти и народа у Србији очекује подршку.

“Рекли сте да мир нема алтернативу, али какава је алтернатива ако наше болнице не буду имале лекове и ако наша деца не буду имала намирнице”, упитао је Ракић.

Ракић је поручио да косметски Срби неће бити неми посматрачи и да неће дозволити да их протерују са њихових вековних огњишта.

Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да све ово што се сада дешава на Косову није ништа ново и да се ради у договору са великим силама.

“Те акције су синхронизоване, а и сам Харадинај је рекао да ништа не раде без договора са великим силама, односно Американцима”, рекао је Ивановић.

Пре састанка, који је отворен за јавност, одржане су консултације са представницима Срба.

Вучић је јуче на конференцији најавио да ће се са преставницима Срба са Космета састати јер постоји узнемиреност међу Србима и јужно и северно од Ибра.

Председник је истакао да одлука о повећању такси није цивилизацијска нити разумна одлука и да Србија неће узвраћати сличним мерама, јер жели да остане поуздан партнер.

Извор: РТС

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …