Главна / Вести / Косово и Метохија / Oдржан протест упозорења у Грачаници

Oдржан протест упозорења у Грачаници

Тачно у 12 сати у великој сали Дома културе у Грачаници одржан је мирни протесни скуп у циљу изражавања незадовољства због повећане таксе на српске производе и повлачења истих из продавница.

На протесном скупу се окупљеним мештанима обратио председник општине Грачаница Срђан Поповић.

“Узалуд је био јучерашњи позив председника Србије Александра Вучића на мир и уздржаност. Рано јутрос од стране Приштине стигле су нове провокације које су Србе на Косову додатно узнемириле. И данас нас је окупила још једна дубока неправда која долази из високе политике и која је дубоко погодила наш свакодневни начин живота. Зато ћу и данас говорити из перспективе, из угла једне просечне породице из свог краја. Она деценијама купује и користи српске производе, она их тражи и чека не због тога што су српски, или што купац верује да тако помаже српску ствар. Таква свест никада није постојала. Ни у најгорим сукобима, а памтимо их много, нико није бацао, спаљивао или бојкотовао производе из Хрватске, Словеније, Албаније или Америке. Таква врста економске боре никада није постојала.

Драга господо, порука са овог скупа гласи, не укидајте нам наше добре навике, не укидајте  нам животне потребе, не спуштајте квалитет нашег живота на нижи ниво, немојте нас изоловати јер то није добро за вас, није добро за демократију, није добро за ваше породице”, рекао је Поповић на скупу и поручио да ако просечна албанска породица такође није у најгорив временима изгубила поверење у српске производе, оваквим одлукама се продубљава јаз између Албанаца и Срба.

На протесном скупу окупљеним грађанима се обратила и директор Дома здравља у Грачаници Мирјана Димитријевић.

“Овде смо да подигнемо глас против неправде. Дом здравља Грачаница и све здравствене установе на Косову и Метохији са зебњом прате развој ситуације. Никада у свом послу нисмо правили разлику између пацијената на основу расе и националности. Иако смо небројане пута били таоци административних блокада због политичких одлука. Увек  смо се трудили да пружамо помоћ сваком коме је потребна. Ситуација је тешка јер залихе кисеоника, реагенаса, лекова неће трајати дуго, или издржаћемо. Поручујемо Приштини да прекине овај рат, да погледају грађане у лице и замисле се пред болеснима, децом, трудницама. Свете пробуди се, не посустај пред хуманитарном катастрофом. Чекамо да кажете стоп тиранији и диктатури. Ми чекамо, али пацијенти не могу дуго”, истакла је др Димитријевић.

После одлуке косовске владе да таксу на увоз робе повећа на 100 посто, српски народ на Косову и Метохији изражава забринутост због настале ситуације и сматра да ће штету имати и албанска и српска страна. Мештани општине Грачаница кажу за РТВ Грачаница да су цене неких производа скочиле и да се надају и очекују да оваква ситуација неће дуго трајати.

Check Also

У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

  Званичници у институцијама ЕУ и земље чланице Уније снажно захтевају од власти Косова да …