Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Морамо да се припремимо на дуготрајну помоћ нашем народу на КиМ

Вучић: Морамо да се припремимо на дуготрајну помоћ нашем народу на КиМ

Београд мора да се припреми на дуготрајну помоћ и подршку српском народу на Космету која неће бити ни лака ни једноставна ни јефтина, рекао је председник Србије Александар Вучић истичући одлучност Албанаца да гурају до краја са мерама. Поручује да је српска страна спремна да разговара али када се повуку “противзаконите и варварске” мере.

Вучић је, обраћајући се медијима после састанка са члановима Владе, истакао да је свако доношење одлука од стране Приштине којима се онемогућава трговина са Косовом и Метохијом, нешто што представља најзначајнији покушај дестабилизације Србије.

“Пре свега, увођење такси је антицивилизацијски и антиевропски чин, кршење фундаменталних права и слобода на којима почива Европа и свет”, истакао је председник.

Додао је да је реч о кршењу слобода кретања роба, услуга и капитала.

“У складу са тим, разговарали смо на састанку, разменили информације и договорили координацију активности и помоћи нашем народу на КиМ”, рекао је председник.

Каже да Приштина то правда тобож агресијом Србије на Косово и Метохију и да су очигледно, добили подршку неких значајних сила, што је установљено и у појединим разговорима наших амбасадора са званичницима тих земаља.

“Они сматрају да је Србија крива јер је победила у гласању за Интерпол и могли сте то да видите у западним медијима”, рекао је председник и указао да Србији нема шта да се замери јер није прекршила споразуме.

Додаје да у складу с тим, очигледно не престаје хистерија у Приштини која оптужује Београд за Интерпол иако “нисмо ми тражили гласање у Интерполу”.

Наводи и да је на почетку, у разговорима са приштинским званичницима, њима речено да не траже улаз у међународне организације јер то мора да буде део свеобухватног договора.

“Не можете да нас доводите пред свршен чин и кажете све је готово а ми да се правимо да се ништа не дешава”, рекао је председник.

Разговори над се повуку “варварске” тарифе 

Истиче да изјава Харадинаја, који је рекао да је циљ мера да Србија за месец дана призна независност Косова или ће власт бити срушена на улицама у Београду, није његова замисао, већ ју је прочитао са папира који је неко други донео.

Додаје да се Харадинај претходно сагласио са свим Тачијевим посланицима, укључујући Кадрија Весељија, да издрже до краја и да нема повратка назад.

Председник каже и да је то за албанске представнке игра, илуструјући то примером билборда на којима се каже да је “Косово коначно држава сто одсто”. Истакао је и Тачиејву иницијативу уставном суду, да се Србима одузме “и оно мало друштвене имовине коју су добили”.

Вучић каже да Албанци делују заједно и показују како тобож нису јединствени, а у ствари јесу кад се проводи антисрпска политика.

Председник је рекао да би Албанци могли да покушају да изађу из свега тако што ће тражити да Београд прихвати нову позицију и да се таксе врате на 10 одсто. Друга идеја је да траже да добију све у енергетици а трећа је да захтевају да Београд учини нешто “како би они могли да спасу свој образ” пред домаћом јавношћу.

“Србија не пристаје на нова правила и уцене, повуците тарифе, противзаконите, варварске, које сте донели. Када их повучете, спремни смо да разговарамо о свим стварима”, поручио је председник.

Извор: РТС

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …