Главна / Друштво / Жене и даље најчешће жртве породичног насиља

Жене и даље најчешће жртве породичног насиља

Иако су злостављање и насиље у породици један од горућих друштвених проблема нашег времена, већина друштава још увијек сматра ову кризу приватном ствари, поготову на територијама где још увек влада патријархат.

Такав случај је и на територији општине Грачаница где је, када је породично насиље у питању, жртва најчешће жена.

Према подацима из полицијске станице у Грачаници од почетка 2018. године на територији ове општине пријављено је 13 случајева породичног насиља где је било полицијске интервенције и у свих 13 случајева жртве су биле жене.

По речима командира полицијске станице Братислава Трајковића број пријављених случајева у овој години је исти као и у 2017. години, са том разликом сто је 2017. године у 12 случајева жртва била жена, а у једном слиучају жртва је био мушкарац.

У центру за социјални рад у Лапљем Селу истичу да је веома мали број случајева жена које се одлуче да пријаве насилника и затраже помоћ социјалне службе да посредује у разводу од истог.

Према њиховим подацима током 2017. године било је само 4 случаја жена које су затражиле помоћ социјалне службе , а исто толико их је и у 2018. години.

Ови подаци ипак не приказују право и реално стање у друштву које нас окружује, јер највећи број жена никад не пријави насиље које трпи.

Поред “срамоте” и страха од осуде околине, која у највећем броју случајева још увек осуђује жену уколико дође до пријављивања насилника и развода, разлог за непријављивање је и економска зависност, као и страх од поновног насиља јер жене често не могу побећи од насилника.

Иако је било покушаја да се на овој територији обезбеди тзв. “Сигурна кућа”, за жене које су жртве насиља, до сада није било резултата по том питању.

Невладина организација “Рука руци”, једна је од НВО која се бави овом проблематиком, а директорка ове организације Невенка Рикало истиче да овом проблему још увек није посвећено довољно пажње.

“Током 2013. године ми смо успели да добијемо земљиште у Грачаници на коме би била изграђена Сигурна кућа али није било средстава за изградњу, а у то време дошло је и до промене локалне власти, тако да је након годину дана пропала дозвола за изградњу објекта и на томе се завршио наш покушај”, каже Невенка.

Ипак НВО “Рука руци” у сарадњи са Удружењем жена повратница “Наш дом” из општине Ново Брдо, успели су да једном објекту на територији општине Ново Брдо промене намену и преуреде га за ову намену.

Објекат који ће бити отворен до почетка 2019. године, биће регионалног карактера и капацитета 12 особа, тако да ће право на коришћење имати жене из општина Ново Брдо, Ранилуг, Партеш, Грачаница И Штрпце.

„Ово је само један мали искорак у заштити жена од насиља, али сматрам да још увек нисмо сазрели као друштво у препознавању проблема насиља, јер велики број жена и не зна заправо шта се подразумева под насиљем и да има право да пријави насилника“, каже Невенка.

Проблем породичног насиља, који се најчешће своди на насиље над женом, иако дође до пријављивања, најчешће се завршава плаћањем минималне казне насилника која  износи 200 евра, након чега жене одустају од тужбе за злостављање.

Check Also

Укупно 560 слободних места за упис у средње школе на централном Космету

Завршни испит за осмаке у централном Космету полагало је нешто више од 300 матураната, а …