Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Приштина отишла у сферу политичког лудила

Дачић: Приштина отишла у сферу политичког лудила

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да га не би чудило да је Приштина заиста забранила улазак министрима Владе Србије на КиМ и истакао да се то коси са свим договорима који су постигнути у Бриселу.

Ивица Дачић је новинарима рекао да га таква одлука не би чудила, јер наглашава да је увођење такси од 100 одсто доказ да нема рационалне и разумне политике у Приштини, те “да смо отишли у сферу политичког лудила”.

“То питање није за нас, већ за међународну заједницу, ЕУ, и то је питање шта ће предузети поводом тога. Неке земље су породиле политичког монструма у Приштини и време је да га ограниче”, рекао је Дачић након свечаности поводом почетка курса за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама.

Додао је да не верује у приче из међународне заједнице о томе да Приштина неће да их слуша.

Шеф дипломатије наводи да је косовски министар Шаља фотографију са Едијем Рамом и натписом “100 одсто” поставио на Фејсбук профил, и да је Рама можда злоупотребљен, али да је у сваком случају потребно да се огради.

Дачић је истакао да Албанија и Косово говоре о брисању граница и укидању царина и граничне полиције и навео да нема сврхе да Србија учествује на скуповима о регионалној сарадњи, “уколико Европа заиста не види о чему је реч и колико је ово лицемерје Албаније и Приштине”.

Упитан да ли ће предложити да Србија не учествује на регионаЛним скуповима, Дачић је казао да прво треба да се одржи скуп о ревитализацији регионалне сарадње.

“Ово је нешто што не одликује 21. век, овако нешто се не дешава нигде сем на Косову и ако неко мисли да ћемо се зауставити или уплашити или престанемо да се боримо за државне интересе и да ћемо признати Косово, вара се. Ако неко мисли да смо се уплашили Харадинаја, време је да га пробуди из хипнозе у коју је упао. Бојим се да није сам, то су лутке којима управља неко са стране”, рекао је Дачић.

Упитан да ли Москва за Београд може да буде оно што је Вашингтон за Приштину, Дачић је казао да Србија не тражи ни од кога подршку већ поштовање међународног права.

Истакао је да званичници у Србији неће да слушају од међународне заједнице да су они криви за безумне потезе Приштине и да су их изазвали тиме што нису примљени у Интерпол.

“Није реч овде о томе да Србији неко нешто хоће да учини, они хоће да наруше регионални мир и стабилност. Србија неће дозволити да буде увучена у то блато, али ће бранити националне интересе”, поручио је Дачић.

Навео је да Русија и Кина у томе могу да помогну Србији и то у том смислу што су те две државе гаранти да УН неће извршити ревизију Резолуције 1244, као и да неће признати једностране акте Приштине.

“Ми бисмо желели да то буде заједнички приступ свих сталних чланица Савета безбедности и УН”, закључио је Дачић.

Извор: РТС

Check Also

Петковић поручио Чеку: Покажите бар минимум верске толеранције

Ваш цинизам и извртање чињеница чак и на дан када бисте могли да покажете минимум …