Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић за РТС: Моја борба за Косово као борба Давида против Голијата

Вучић за РТС: Моја борба за Косово као борба Давида против Голијата

Председник Србије Александар Вучић је у интервјуу за РТС још једном рекао да је немогуће одржавање статуса кво на Косову. Забринут је због истраживања која показују да се грађани Србије већински залажу за одржавање замрзнутог конфликта. Моја борба је као борба Давида пред Голијатом, рекао је Вучић. Истакао је да Милан Радоичић није убио Оливера Ивановића и да је увек био први на бранику северне Митровице.

Александар Вучић је у интервјуу за “Око” рекао да се залагао за компромисно решење, јер се без њега улази само у огромне проблеме за српски народ.

Рекао је да разговори о решењу више не постоје и да не зна шта би понудио нашем народу.

“Моја борба је била буквално као борба Давида пред Голијатом”, рекао је Вучић наводећи да је Голијат цео западни свет и Албанци.

Навео је да га истраживања о подршци коју имају он и његова партија не брину јер показују да је она на историјском максимуму, али да јесте забринут због истраживања која су показала да се већина грађана Србије залаже за одржавање замрзнутог конфликта на Косову, што је, истиче, немогуће.

Вучић је указао да се суочавамо са жељом Албанаца да у потпуности заокруже своју државност и да су спремни да плате сваку цену за то. Председник је упитао да ли смо и ми спремни да то платимо.

“Наши грађани би статус кво, мој одговор је да је то немогуће стање”, поручио је Вучић.

Истакао је да је на Косову тренутно 91 или 92 одсто Албанаца, који већ имају потврђену државност од стране западног света.

“Ја вас питам шта ћемо да радимо ако дође до било каквог сукоба? Да се радујемо што ће српска војска да уђе, да ризикујемо сукоб са НАТО-ом, или да им кажемо ‘смете да упаднете јер нећемо да реaгујемо па побијте наш народ’? Па шта ми остаје на рукама, или било коме од нас? Или је свима лако па ћемо препустити да неко у наше име одлучује”, рекао је Вучић додајући да се зато залагао за компромис.

Председник је рекао да му се чини да разуме шта народ поручује али се не управља тиме него оним што зна и види, а више тога види јер му је то доступно.

“Не зато што сам паметнији, него јер сам на таквом месту”, рекао је Вучић наводећи да му нико није веровао да ћемо смањењем плата и пензија да имамо бољу економију.

Упитао је да ли је могуће да неко мисли да је он луд и да је желео пензионерима зло.

“Желео сам добро, да запослимо Србију”, рекао је председник објашњавајући да смо добили јачу земљу која заступа националне интересе.

“Која може да се бори за Косово, да тражи нешто за наш народ, не само да чекају да формално признамо независност”, рекаоје Вучић и навео да то није она Србија којој су рекли да је тражила мишљење суда у Хагу и која је поставила границу на Јарињу и Брњаку.

Србија после дуго времена има велике идеје 

Вучић каже да Србија после дуго времена има велике идеје које полако успева да дефинише. Подсећа да је у Новом Саду рекао да ће Срби тешко објединити све националне територије и да не треба о томе да сања.

“Али смемо и можемо да сањамо да их економски и културно обејдинимо, да носимо српску кошуљу”, додао је указујући да је Немце, када су губили Кенингзберг и Стразбур, држао језик, Гете, Шилер, браћа Грим и сви остали…

Наш посао да не будемо против Запада

Председник Вучић је рекао да је посао Београда да не буде против Запада, а да увек уз себе има Русију, Кину и многе друге земље.

Сматра да имамо добре односе и са Аустријом, али да Беч не може да иде против своје политике и истакао да је Себастијан Курц међу првима осудио подизање такси.

На питање да ли је могућ Дејтон о Косову, како је предложио аустријски вицеканцелар Штрахе, Вучић је рекао да то зависи од великих сила.

Поручује да Србија мора да подиже економију, језик и да учи на грешкама из прошлости, да обележава важне датуме и да се бори за поштовање жртава.

“Све друго је пут у пропаст и нестанак Србије и Срба”, рекао је председник понављајући да је потребно да научимо тешке лекције из прошлости.

Говорећи о косовском проблему, председник је рекао да имамо проблем да дефинишемо шта можемо да имамо на Космету и верује да ћемо тешко то успети.

С друге стране, каже, проблем је што Београд разговара са неодговорним и неозбиљним људима који су због тога опасни и који не поштују договорено.

Додатно се на све надовезује однос са ЕУ. “О чему се ту ради, је ли ЕУ правична према нама или није?”, упитао је Вучић додајући да нам јесу учинили нешто добро али и да много тога нису.

Потребна одговорна и озбиљна политика

Објашњава да се у односу Београда и Приштине ЕУ понаша у скалду с тим што су све земље, осим њих пет, признале независност Косова, а нарочито најмоћније земље. Како је рекао, све то нас води томе да је данас најнижа подршка Европској унији у Србији.

“Никада није била нижа, и сад очекујете да ја кажем да то мора да буде наша политика да бих се додворио. Кажем да је то највећа опасност, без обзира на безобразлук, на претње и притиске, морамо да се боримо да останемо на европском путу”, рекао је председник.

Додаје да је Европска унија требало да реагује и када је Приштина подигла таксе на 10 одсто.

“Али шта да радимо? Да поделико конпце и да се вешамо? Настављамо да радимо и да се боримо да помогнемо нашем народу, па се појавио хлеб у Митровици, неко млеко и поред тога што Кфор иде и затвара зелену линију и постављају камере по шумама и не знам где…”, рекао је Вучић.

Понавља да Албанци имају подршку Европске уније и пита да ли би било могуће да ми не испунимо неки споразума да они испуне ЗСО? Каже да не би било могуће ид а се они понашају како хоће указујући и на поруке о стварању “велике Албаније” које су се данас чуле у Пећи.

Каже да он као одговоран, неће да помиње “велику Србију” него да води паметну политику, да буде обазрив и одговоран. Истакао је економију, образовање, дигитализацију, раст, културу и језик.

Навео је да је у току дана имао тежак разговор са људима из врха ЕУ који су позвали на састанак свих страна како би се нашао компромис, али је рекао да нема разговора док се ствари не врате на почетни положај. Упоредио је то са трком на сто метара и додао да не може некоме да се дозволи да пређе 10 метара “а ми да га стигнемо” па да компромис буде да се тај неко врати три метра.

“Врати га на старт или избацуј из игре, без тога нема наставка”, рекао је Вучић поручујући да неће да пристане на уцене и притиске и да неће пристати на предају Валача и Газивода.

Говорећи о односу западних сила према Приштини, председник је рекао: „Америка им је и мама и тата а остало су им стрине и тетке”, прецизирајући да мисли на западне силе као што су Енглеска, Францука и Немачка.

Србија, како каже, има подршку Кине, Русије и многих земаља али то није увек довољно.

“Једноставно, тешка нам је позиција, људи морају да разумеју да се боримо да одржимо позизију на шаховској табли”, рекао је председник.

Радоичић није убио Ивановића

Говорећи о убиству Оливера Ивановића, председник Вучић је рекао да је он убијен на исти дан када су расписани избори у Београду и да је неко бирао посебан моменат и тренутак и да ће се установити зашто.

Каже да је данас у Београду саслушан Милан Радоичић, који је од стране неких страних служни и од стране неких медија означен као убица.

Готово склопљена прича о убиству Ивановића

Председник Вучић је рекао да Србија води истрагу о убиству Ивановића у немогућим условима, јер није добила чак ни чауре.

“Имамо готово склопљену причу као држава, тражимо још неке доказе. Верујем да ће надлежни органи изаћи са веома конкретним стварима”, рекао је Вучић.

Међутим, истиче да Милан Радоичић није убио Оливера Ивановића и да српска полиција од данас може са сигурношћу то да тврди. Подсећа да је он испитан још 21. фебруара ове године у Косовској Митровици наводи да су пре неколикод ана хтелид а га убију.

Како је рекао, дошли су са 52 човека на главни улаз и са још 25 у гаражи и двадесетак њих у логистици.

Додаје и да је уцењиван и други човек, припадник нарко-клана који је ухапшен по потерници Црне Горе и да је њему нуђено да оптужи Радоичића како би упаковали целу причу и оптужили званични Београд.

Указао је да је Милан Радоичић био увек први на бранику северне Митровице и да је био човек број један за одбрану северне Митровице.

“Да су га убили пре два дана, ко би рекао да он није убио Ивановића?”, упитао је Вучић додајући да је он прихватио полиграфско испитивање и да је прошао.

Нема разлике између Харадинаја и Тачија

Вучић је рекао да не види разлику између Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија и указао на то да је Тачи дао приговор приштинском уставном суду како би “поново отели оно мало што су Срби добили од имовине”.

Истиче да Српска листа одавно није у влади, и да они не могу да формирају нову владу јер немају већину. “Хоће да нађу Србина који ће да глуми српске представнике”, навео је Вучић.

Последњи догађаји на Космету, сматра, не могу да се правдају евентуалним изборима и додаје да међународна заједница не би ћутала да заправо не даје подршку Приштини.

На констатацију да међународна заједница ћути и на причу о присаједињењу Косова Албанији, док чланови влада из Тиране и Приштине имитирају знак орла, попут фудбалера Џаке и Шаћирија, Вучић каже да њему “то више личи на кокош него на орлове”.

“За овако нешто бисмо ми сви ишли у Хаг. Нисам фасциниран, нити видим много памети, знања и идеја – кокоши да изигравате можете увек”, рекао је Вучић и додао да није данас почео процес присаједињења, већ да је то од раније.

Истиче да се нигде не види косовска застава. “Они имају једну заставу, дан заставе је дан албанске заставе”, навео је Вучић.

На питање да ли је указао на данашња дешавања, рекао је да се “у Европи сви праве блесави”, и рекао да му је неко на самиту рекао ЕПП рекао да је у Европи Албанцима све дозвољено.

Иако се у претходном периоду дошло до утиска да Косово није завршена прича и да се дошло до помака, тренутна ситуација то демантује. “Плашим се да смо испод почетка”, рекао је Вучић истичући да се Србија бранила у Интерполу, ништа више од тога.

Извор : Ртс

Check Also

У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

  Званичници у институцијама ЕУ и земље чланице Уније снажно захтевају од власти Косова да …