Главна / Вести / Косово и Метохија / Оставке челника општина на северу Косова

Оставке челника општина на северу Косова

Даље функционисање локалне самоуправе по приштинском систему на северу Косова и Метохије обуставља се, органи власти и општинске службе неће функционисати а локалне скупштине се неће састајати.

Декларација четири општине

Градоначелници четири општине са српском већином са севера Косова и Метохије поднели су оставке због, како су навели, кршења људских и економских права Срба након одлуке о увођењу таксе од 100 одсто на робу из Србије.

“Органи албанске приштинске администрације на северу Косова и Метохије од данас не постоје. Даље функционисање локалне самоуправе по приштинско-албанском систему на северу Косова и Метохије обуставља се. Органи власти и општинске службе неће функционисати и локалне скупштине неће се састајати. Ова одлука је коначна и остаће на снази све до потпуног повлачења свих дискриминаторских мера Приштине”, наводи се у Декларацији коју је новинарима у Северној Митровици прочитао председник Скупштине општине Дејан Угрешић.

Ова одлука је коначна и остаће на снази све до, како се наводи, потпуног повлачења свих дискриминаторских мера Приштине.

На данашњим ванредним седницама у четири српске општине разматрала се тренутна политичко-безбедносна ситуација.

Четири српске општине усвојиле су декларацију о прекиду свих институционалних односа са привременим институцијама у Приштини, јављају извештачи РТС-а.

Оставке су поднели градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић, председник општине Лепосавић Зоран Тодић, председник општине Зубин ПотокСтеван Вуловић, председник општине Звечан Вучина Јанковић.

Оставке су поднели и одборници скупштина општина.

У образложењу своје оставке, Горан Ракић је навео да је разлог континуирана институционална репресија коју спроводе косовске институције из Приштине, као и угрожавање људских права српског народа.

Оставку подносим због антицивилизацијских, противправних и нехуманих такси на српску робу од 100 одсто, које угрожавају право на живот, лечење, јавно информисање, опстанак и останак Срба на својим огњиштима, рекао је Ракић.

Разлог за оставку је, додаје, и “пребијање политичких представника српског народа, неоснована хапшења грађана и покушај убиства потпредседника Српске листе Милана Радоичића”, као и кршење свих међународних споразума и правних аката којима се гарантују права Срба на овим просторима.

Захтев за изборе по српском систему

Стеван Вуловић, који је поднео оставку на место градоначелника Зубиног Потока, рекао је за РТС да ће тражити од председнице парламента да распише изборе по српском систему.

Овим поступком, каже, показује да је са српским народом.

“Ових пет година трпели смо тортуре и од међународне заједнице и од привремених косовских институција. Све има крај, па и то”, рекао је Вуловић.

Вучина Јанковић, председник општине Звечан, каже да је декларација о прекиду односа са Приштином донесена, између осталог, због “антицивилизацијских и противправниих такси”, које изазивају хуманитарну кризу, кршења споразума Цефта, пребијања политичких представника Срба…

“Приштинске институције од данас на северу Косова не функционишу”, рекао је Јанковић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потврдио је раније да ће сви градоначелници четири српске општине поднети оставке, о чему су га они и обавестили.

“Ни скупштине општина, ни било који други органи, неће функционисати све до повлачења дискриминаторских мера и престанка кршења људских права”, рекао је раније Ђурић за телевизију Хепи.

Како сазнаје РТС, суд у Косовској Митровици, са судским јединицама у Зубином Потоку и Лепосавћу, и све судије и радници тих судова престали су са радом данас у 9 сати, солидаришући се са грађанима и протестима који су организовани због мера Приштине и кршења људских права Срба на КиМ.

У подне je у Косовској Митровици почео миран протест.

Извор: Ртс

Check Also

Српска листа поздравља акцију полиције спроведену са циљем сузбијања криминалитета

Српска листа поздравља акцију полиције из Региона-Север која је данас спроведена са циљем сузбијања криминалитета …