Главна / Вести / Косово и Метохија / Козарев: Последњи час да реагује међународна заједница

Козарев: Последњи час да реагује међународна заједница

Гостујући у емисији „Дан“ ТВ Мост заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев, рекао је да се ситуација на Косову и Метохији усложњава и прети да ескалира, па је одлуке посланика Српске листе да Јоханеса Хана сачекају у Скупштини Косова оправдана.

То је начин да се скрене пажња онима који су посредници у дијалогу и који су гаранти постигнутих споразума. Господина Хана ће сачекати достојанствено, мирно и демократски са уверењем да је последњи час да ЕУ предузме одлучујуће кораке. ЕУ треба да заустави једнострано блокирану примену споразума ЦЕФТ-е, чији је гарант, рекао је Козарев.

„Оно што не служи на част Европи у 21 веку је хуманитарна катастрофа, која мора хитно да се спречи“, казао је Козарев.

Он је рекао да заустављање на административном прелазу Јариње  „Уније жена са Врачара“, које су носиле хуманитарну помоћ у Косовску Митровицу показује сву изгубљеност Приштине. Са ким имамо посла ако се спречава помоћ за породиље и децу у Покрајини. Козарев се упитао да ли жене и деца угрожавају безбедност на КиМ а посебно у енклавама.

„Све су то провокације Албанаца, да нас навуку на танак лед, да нас натерају да реагујемо емотивно, али ми позивамо наш народ да остане миран и прибран“, рекао је Козарев.

Мора да се покаже да је Србија на страни нормалног живота а да је друга страна та којој смета помоћ за бебе.

Пакт против Србије који је најављивао Енвер Хоџај је нешто што нисмо могли ни да замислимо у односима савременог света.

„Србија је отворена, европска држава, која то доказује и политиком коју води председник Вучић и зато је најпривлачнија земља на Балкану када су инвестиције у питању. Дакле, када неко прави пакт против такве Србије то је онда, у најмању руку, провокативно и завређује пажњу оног дела света који треба да реагује против оне стране која звецка оружјем“, рекао је Козарев.

„Очигледно да је у Приштини велика паника јер види да се мења мишљење и оних земаља које су биле за њену независност. То се види у изјавама амбасадора и иницијативама на глобалном плану, где се скреће пажња да је потребан дијалог а не никакав свршен чин што покушава Приштина“, каже Козарев.

Јединствени Срби у покрајини и јединствена Србија заједно са оним делом света који то подржава неће дозволити хуманитарну катастрофу. Док Албнци желе да Срба не буде на Косову и Метохији, морамо да схватимо да смо на ивици понора и да то не смемо дозволити.

Међународна заједница треба да схвати до то нису само провокације већ геноцидни начин размишлљања где се спречава достава помоћи за бебе и спаљује „плазма“ у Качанику, и да је последњи час да реагује.

Пет и по година Срби верују да ће Албанци испунити свој део Бриселског споразума а од друге стране добијају провокације, претње и батине. Зато су Срби сада јединствени, политички представници и студенти стоје на бранику најелементарнијих људских вредностии верују Држави Србији и председнику Александру Вучићу и институцијама који ће увек бити уз свој народ на Косову и Метохији, закључио је Душан Козарев у емисији „Дан“ ТВ Мост.

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …