Главна / Вести / Косово и Метохија / Ноћ у косовском парламенту

Ноћ у косовском парламенту

Више од 20 сати је прошло од како су се српски посланици затворили у просторије Српске листе у косовском парламенту, тражећи састанак са комесаром ЕУ Јоханесом Ханом који данас стиже у Приштину. Састанак са председником Србије Александром Вучићем у 11 часова у Београду.

Посланици остају у парламенту све до доласка Хана. Очекују да ће се данас састати са европским комесаром, иако се тај састанак не налази на његовој агенди.

Како је посланик Српске листе Игор Симић рекао синоћ за РТС, потврђено им је да је Хан примио њихову поруку али не и да ће до састанка доћи.

Српски посланици остали су током ноћи у парламенту, чиме се, како кажу, мирно и демократски боре за права српског народа.

“Очекујемо да ЕУ има слуха за проблеме са којима се суочавају Срби на КиМ”, навео је Симић.

Како РТС сазнаје, након посете Београду и разговора са председником Србије Александром Вучићем око 11 часова, Хан ће отићи у Приштину. Сусрет са косовским премијером Рамушом Харадинајем заказан је за око 15 часова.

Данас је 13. дан од како је Приштина увела таксе од 100 одсто на робу из Централне Србије.

Залихе се троше, грађани узнемирени

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да се резерве троше и да их има за још пет до седам дана. Истиче да је целокупна ситуација лоша и да су грађани узнемирени.

“Пратимо ситуацију. У сталном смо контакту са трговцима, још су у тежем положају околна места, попут Прилужја, Бабиног Моста”, наводи Поповић.

Додаје да су неки артикли поскупели, али да се у великој мери поштује договор са трговцима да се цене не повећавају, већ да се заједнички пронађе решење које ће олакшати живот грађана.

Поповић, који је био посланик у прошлом сазиву косовске скупштине, каже да је солидаран са својим колегама из Српске листе, те да је тешко бити посланик у косовском парламенту.

“Моје искуство из прошлог мандата је да смо, на преко 200 закона, ми инсистирали само на три амандмана, а наше колеге нису имале разумевања ни за то”, додао је Поповић.

Посланицима је поручио да истрају, јер, како каже, овакав вид борбе је потребан србима на Космету.

“За међународну заједницу ми до сада на неки начин нисмо ни постојали, угловном се повлађивало Албанцима. Ово треба да траје док међународна заједница не спозна да поред Албанаца постоје и Срби који желе да живе овде и граде своју будућност”, истакао је Поповић.

Извор: РТС

Check Also

Пантовић: Жалио сам се Апелационом суду, Ђокић је осуђен на основу лажних изјава

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је за Kосово онлајн да је поднео жалбу Апелационом суду у …