Главна / Вести / Косово и Метохија / Соломонска Острва повукла признање Косова

Соломонска Острва повукла признање Косова

Соломонска Острва повукла признање независности Косова, објавила је приштинска “Коха”.

Коха пише да је та држава у Океанији писаним путем обавестила косовско министарство спољних послова да повлачи признање Косова.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић потврдио је вечерас Танјугу ту информацију.

Телевизија КТВ наводи да је имала увид у две дипломатске ноте упућене приштинским властима, иако је косовско министарство иностраних послова касније саопштило да ноту није примило, преноси портал Коха.

Канцеларија Соломонских Острва у Аустралији послала је косовској амбасади у тој земљи 28. новембра ноту у којој обавештава да шаље одлуку свог министарства спољних послова о повлачењу признања Косова.

Друга нота датира из фебруара и у њој се каже да су дипломатски односи Косова и Соломонских Острва успостављени 2015. године, а сада се та одлука повлачи а наводе се и разлози за то.

“Министарство спољних послова и трговине Соломонских Острва обавештава МСП Косова да после пажљивог разматрања а узимајући у виду наставак преговора Београда и Приштине о коначном статусу Косова и Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, Влада Соломонских Острва одлучила је да повуче признање Косова као независне и суверене државе”, наводи се у ноти.

Соломонска Острва су иначе била међу земљама која нису гласала за пријем Косова у Интерпол.

Соломонска Острва су 11 земља која је повукла признање. До сада су признање Косова повукли и Унија Комора, Гренада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Соломонска Острва налазе се у југозападном Пацифику и члан су Комонвелта. Најближа суседна острва су Науру, Кирибати, Тувалу, Фиџи и Вануату.

Према подацима из 2006. године, Соломонска Острва су имала 552.438 становника, а просечна густина насељености је била веома мала, свега 16 становника по квадратном километру.

Иако је енглески језик званичан на Соломонским Острвима, свега један до два одсто становништва га говори.

Check Also

Потписан Меморандум о реализацији пројекта о покретању породичних бизниса

Председник општине Грачаница Срђан Поповић потписао је Меморандум са представницима фондације ПРЕДА која се бави …