Главна / Вести / Србија / Лончар: Косовске власти безочно крше људска права

Лончар: Косовске власти безочно крше људска права

Министар здравља Србије Златибор Лончар најоштрије је осудио одлуку косовских власти да се не дозволи пролаз конвоју с хуманитарном помоћи за Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици и позвао међународне ауторитете да “најзад реагују на ово безочно кршење основних људских права”.

“Да ли је потребно да неко дете умре у 21. веку због недостатка антибиотика или било ког сличног лека да би челници ЕУ и САД реаговали на флагрантне примере угрожавања основних људских права српског народа на КиМ од стране оних који себе представљају као државнике некакве самопроглашене државе”, навео је Лончар у саопштењу.

Унија жена београдске општине Врачар упутила је на Косово, у Општу болницу у Косовској Митровици, хуманитарну помоћ и играчке за децу, али им на административном прелазу Јариње није дозвољено да наставе пут, с образложењем да угрожавају безбедност.

Лончар је оценио да “само у очима ЕУ и САД ти људи (власти у Приштини) симболизују некога ко има демократски и цивилизацијски капацитет да буде легитимни саговорник и доносилац одлука у складу с највишим начелима УН и ЕУ”.

“Њихов цивилизацијски максимум је увођење такси од 100 одсто и забрана дистрибуције лекова и медицинских средстава, али то је од таквих појединаца и очекивано, али да ли је ћутање и нереаговање целника ЕУ и САД на забрану проласка хуманитарног конвоја нешто с чим у 21. веку можемо да се помиримо? Кад и у којим ситуацијама је применљиво међународно право, али и демонстрација људскости, односно хуманости? Да ли су наша деца на КиМ изузета од свих ових начела”, рекао је министар Лончар.

Check Also

Мали: Обећано испуњавамо, данас исплата помоћи незапосленима

Све што смо обећали у трећем пакету помоћи ми испуњавамо и данас следи исплата 60 …