Главна / Вести / Косово и Метохија / Марш жена у Косовској Митровици: Свете, стави тачку на једноумље

Марш жена у Косовској Митровици: Свете, стави тачку на једноумље

У знак протеста против одлуке Приштине о повећању такси на робу из централне Србије, данас је у Косовској Митровици одржан “Марш жена”.

Окупљене грађанке носиле су транспаренте са порукама “Шта ћемо данас за ручак?”, “Не изгладњујте нам децу”, “Косово – Земља снова XXИ века”, “Европо, видиш ли шта нам раде” и слично.

Испред Удружења породица киднапованих и несталих, окупљеним грађанкама се обратила Верица Томановић, супруга несталог професора Андрије Томановића, поручивши да је туга ових породица последица зле прошлости, али да се данас зло надвило над целим српским народом.

“Свет је пасиван и незаинтересован да стави тачку на ово једноумље, врло слично ономе када су отимани и убијани наши најмилији. На овим просторима могућ је живот и српске и албанске деце, али уз помоћ међународне заједнице и гласа разума” поручила је Томановић.
На скупу се обратила и председница Уније жена Косова и Метохије Јасмина Дедић која је поручила да све што се дешава, јесте одлика демократски незрелог друштва и запитала Европу и свет да ли деца мајки на Косову и Метохији имају право на игру и учење као и сва друга деца у свим нормалним демократским друштвима.

“Ово је порука свих нас овде, Српкиња Европи и свету: Недозволите да нас дискриминишу, да нас изгладњују својим срамним одлукама. На тај начин они само показују колико су незрело демократско друштво И колико су досад били неискрени. Свете отвори очи, крање је време” поручила је Дедић.

На скупу су говориле и Видосава Арифовић испред грађанки и мајки Косовске Митровице и Ана Вуковић , мајка осморо деце. Обе су поручиле да дижу глас у име своје деце и да инсистирају на њиховом праву на нормално лечење и здрав живот..

Након обраћања, окупљене грађанке су кренуле у протестну шетњу од Канцеларије ЕУЛЕКС до споменика Кнезу Лазару.
Током шетње, грађанкама се прикључио велики број студената и грађана.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …