Главна / Вести / Србија / Вучић упозорио Хана на последице повећања такси

Вучић упозорио Хана на последице повећања такси

Председник Србије Александар Вучић упозорио је европског комесара Јоханеса Хана на могуће последице неодговорног потеза Приштине о повећању такси на српску робу, што може водити пуној дестабилизацији региона. Потврдио је спремност на наставак дијалога у Бриселу након што Приштина повуче своје потезе. Комесар Хан је написао на Твитеру да ће позвати саговорнике у Приштини да деблокирају регионалну сарадњу и трговину.

Вучић се састао са европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењуЈоханесом Ханом са којим је разговарао о потезима Приштине, којима су уведене и повећане таксе на производе из Србије и БиХ, као и о регионалној стабилности.

Председник Вучић је упозорио на могуће последице неодговорног потеза Приштине о повећању такси на српску робу, чиме је додатно прекршен Цефта споразум, истакавши да мере Приштине воде ка пуној дестабилизацији целог региона и да могу довести и до дубље ескалације сукоба.

Захвалио је комесару Хану на разумевању ситуације и на његовој жељи да проблем реши, као и на његовој помоћи Србији на европском путу, нагласивши да је за даљи напредак региона кључно очување мира и стабилности, као и даље европске интеграције.

Истакао је да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином, након што Приштина повуче неодговорне потезе.

“Србија неће узвраћати било каквим контрамерама, јер жели да остане поуздан партнер како у региону, тако и у Европи и свету”, поновио је Вучић. Најављено је и да ће се председник обратити новинарима у 18.15.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да дуготрајна стабилност захтева помирење и добросуседске односе и изразио пуну подршку напорима да се криза реши мирним путем, уз поштовање норми међународног јавног права, као и постигнутих регионалних споразума.

Хан се после састанка огласио и на Твитеру где је поручио да ће саговорнике у Приштини позвати да деблокирају регионалну сарадњу и трговину и указати да је потребно што пре се вратити дијалогу.

“Добар састанак са председником Србије у Београду, где смо разговарали о увођењу такси на робу из Србије и БиХ од стране Косова, што представља кршење Цефта и РЕА (регионална економска зона) и регоиналне сарадње. Сложили смо се да је хитно потребна деескалација”, написао је још Хан.

Check Also

Петар Петковић примио у опроштајну посету амбасадора Италије у Србији Карла Ло Каша

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић примио је данас у опроштајну посету …