Главна / Вести / Косово и Метохија / Неизвесна судбина иницијативе о уједињињењу Митровице

Неизвесна судбина иницијативе о уједињињењу Митровице

Изјава лидера Срске листе Горана Ракића, да су прекинуте комуникација и све везе са званичном Приштином, која је уследила након што су председници четири општине на северу Косова поднели оставке, због одлуке косовске Владе да уведе таксу од 100 одсто на увоз српске робе, подстакла је градоначелника Јужне Митровице Агимa Бахтирија да иницира измену Закона Бр.03/Л041 о административним границама Митровице, са циљем уједињења града.
Бахтири је истакао да би град Митровица (јужни и северни део), требала да буде једна општина, и да би у оваквој ситуацији он управљао уједињеном Митровицом.
На ванредној седници општине Јужна Митровица, одржаној прошлог петка, општински одборници су гласали за Резолуцију коју је иницирао Агим Бахтири, за уједињење севера и југа Митровице, коју би требало да размотри Влада Косова.
Бахтири је на конференцији за штампу изјавио да очекује да Влада и скупштина озбиљно узму у обзир овај предлог јер је, по њему, ова иницијатива праведна и да су посланици дужни да чују грађане, да им служе и најзад, да одговоре овом захтеву. У овом је контексту рекао да очекује и подршку председника Косова, додајући да свако ко мисли добро грађанима, не може да се противи овој иницијативи.
“Тражим од Владе и од наших посланика да учине реалним овај наш захтев, зато што је врло разуман, врло праведан и врло демократски”, изјавио је Бахтри.
Председник Српске Листе Горан Ракић је одмах по усвајању Резолуцује о уједињењу две митровичке општине истакао да на “ову провокацију” Срби неће одговорити и да не очекују да она може да утиче на њихов живот, тврдећи да је позадина ове иницијативе скретање пажње јавности са увођења такси на увоз српске робе.
“Имате своју општину, народ нас је бирао, водите своју општину на најбољи начин, ако уопште знате да је водите, а у наше општине немојте да се мешате. Имамо своје руководство, остаћемо овде, поднели смо оставке, али смо уз свој народ и бићемо истрајни у томе”, поручио је Ракић Бахтирију.
На ову иницијативу реаговао је премијер Рамуш Харадинај који је рекао да усвајање такве Резолуције не припада скупштинским одборницима Јужне Митровице.
“Одлуке таквог карактера су националне природе и само се национални ниво може донети одлуку” , изјавио је Харадинај.
Артан Мурати из Косовског демократског Института (КДИ) Артан Мурати је изјавио да је веома тешко да се Резолуција усвоји већином гласова, пошто се скупштина Косова суочава са недостатком кворума.
“Ова иницијатива председника Јужне Митровице више служи да би покренула медијску дебату него што је могуће практично је третирати. Питање поделе Митровице на југ и север, дискутује се више година, а формализација поделе са административним граница, иако може да се сматра болним за Албанце, практично је завршено питање. Штавише, ово питање има и политичких импликација пошто ће изазвати реаговања и потенцијалне тензије ситуације у северном делу земље”, изјавио је Мурати.
Слично мишљење дели и аналитичар политичких прилика на Косову, Астрит Гаши, који је истакао да градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири жели само да добије политички капитал.
“Ова иницијатива је одраз осећања у Митровици. Страх који влада тамо од тога шта доносе нови преговори са Србијом је већи и практичнији,” изјавио је Гаши, наводећи да Бахтири само користи те осећаје.
“Зато и ову Резолуцију, која је прихваћена у скупштини општине, треба тако посматрати. Као мишљење воље грађана и коришћење те воље грађана за политичке поене, пошто као Резолуција она нема никакву законску или обавезујућу снагу”, изјавио је Гаши.
С друге стране, посланик Покрета Самоопредељење Реџеп Селими је изјавио да његова партија има исти став као и градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири.
“Подела Митровице није била заснована ни на потребама грађана и била је неправедна. Пошто је сама подела била неправедна, уједињење ће бити кориговање једне неправде” изјавио је Сељими.
Ову иницијативу Бахтирија подржали су поред осталог и општински одборници Демократског савеза Косова (ДСК), који су изнели став да је ова иницијатива у складу са законом.
Иначе, Бахтири тврди да усвајање Резолуције није његова идеја већ је то захтев грађана обе општине, јер је овај град подељен без њихове жеље. Он је објаснио да се Резолуцијом за циљ има да Влада од скупштине Косова иницира промену члана 5, параграф 2 да се дода параграфу 29 и допуни текстом – општина Митровица са седиштем у Митровици.
“Променом овог члана постићи ће се уједињење Митровице, а да би се тај циљ постигао предложио сам брисање члана 3, парагафа 3, члана 5 параграфа 4, члана 7 и члана 8”, рекао је Бахтири.
Поред јасне поруке премијера Харадинаја, да се променом Закона не могу бавити општинске структуре нити политичке партије, чињеница је и да се скупштина Косова се већ дуже време суочава са недостатком кворума, што представља само још један разлог да се Резолуција Агима Бахтирија не нађе пред посланицима скупштине за гласање.
КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Вучић са Столтенбергом у Бриселу: НАТО је посвећен КФОР-у и његовој мисији

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтеберг поручио је да је Северноатлантска алијанса посвећена мисији КФОР, која …