Главна / Вести / Косово и Метохија / Посланици Српске листе успели у намери да се састану са Ханом

Посланици Српске листе успели у намери да се састану са Ханом

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан разговара са представницима Српске листе у Скупштини Косова, састанку присуствује и шефица Делегације ЕУ у Приштини Наталија Апостолова.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је новинарима после састанка да је Хан изразио забринутост због такси које је Приштина увела на робу из централне Србије. Истакао је да се ЕУ противи таквим мерама и да ће се потрудити да што пре буду укинуте.

Симић је рекао да су посланици упознали Хана са тешком ситуацијом у којој се налазе Срби на Косову и Метохији након што је Приштина увела таксе од 100 одсто на робу из централне Србије.

“Хан је изразио забринутост због ситуације, али није велики оптимиста да ће Приштина ускоро укинути таксе”, рекао је Симић.

Додао је да су се посланици и европски комесар сагласили да је дијалог једини начин за решавање свих отворених питања и да је потребно по сваку цену сачувати мир на овим просторима.

“Због најаве албанских политичких представника да ће таксе остати на снази позивам грађане да протесте против такве у наредном периоду изражавају искључиво чувајући мир и безбедност и да не дају ником повода да употреби насиље”, поручио је Симић.

Најавио је да ће се сутра у Косовској Митровици, Грачаници и Штрпцу у 12 сати одржати мирни и најмасовнији протести Срба са севера КиМ против одлуке приштинских институција.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …