Главна / Вести / Србија / Вучић: Албанци најавили формирање војске Косова за 14.децембар

Вучић: Албанци најавили формирање војске Косова за 14.децембар

Најаве Приштине да ће формирати војску и да таксе неће укинути док Србија не призна косовску независност показују да албански политичари никада нису били спремни за разговоре и да је Београд био усамљен у жељи да разговара, поручује председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић је на конференцији за медије на Андрићевом венцу изнео две лоше вести за грађане Србије – речи Харадинаја да ће укинути таксе кад Србија призна независност Косова и најаву да ће Приштина 14. децембра формирати војску.

“Желе да формирају војску Косова, супротно сопственом уставу, договорима са НАТО-ом, супротно бар јавно прокламованим жељама великих сила. То доводи наш регион у до сада највиши степен опасности и ти потези су не само неодговорни, не могу да кажем неозбиљни јер су врло озбиљни, него страховити неодговорни. Не желим да изговорим чак ни шта је њихова намера и жеља, плашим се да све нас доводе пред свршен чин”, навео је Вучић.

Истакао је да је Србија радила на смиривању тензија и била спремна да учествује у проналажењу решења које ће, каже, спасити част Албанцима на било који начин.

“Они то нису желети, јавно су рекли после сусрета са (европским комесаром Јоханесом) Ханом да ће чекати, Харадинај је недвосмислен био по том питању”, додао је председник.

Сматра да Албанци све ово раде како би њихова чизма заузела север КиМ.

“Имаће противљење неких земаља, али суштински биће ћутање, скретање погледа. Наше руке неће бити везане јер ми смо сатерани у ћошак, ми немамо избора, остаје нам да се боримо и да будемо уз свој народ”, истакао је председник.

Српском народу на КиМ поручио је да се не понаша као Приштина и да не напушта своје огњиште.

“Није наше да претимо него да молимо, обавештавамо, покушавамо да уразумимо, али то не значи да ћемо дозволити гажење српских људи и српског поноса”, истакао је председник Србије.

Напомиње да Србија неће признати косовску независност и да се са Србијом тако не преговара.

“Проблем је са тим шта ћемо после када неком од усијаних глава падне на памет да шаље силу на север. То је питање на које нам треба одговор од европе и света. Чућу се са представницима руске и кинеске државе, па ћемо видети да ли ћемо тражити седницу Савета безбедности”, истакао је председник Србије.

Желимо, каже, да укажемо свету шта се збива на Косове и које размере катастрофе ће уследити ако Приштину неко не заустави у најкраћем могућем року.

Како је приметио, изгледа да смо ми Срби криви што су на КиМ “разјарени” због гласања у Интерполу и додаје да је ваљда требало да гласамо за њих, да они не би доносили мере.

Како је рекао, у Приштини знају да неће уништити српску економију, колико год мере биле болне за нас, јер ми имамо шта да произведемо и да извеземо.

Вучић је рекао да ће мере свакако утицати на нас, али не драматично, јер имамо добре резултате, а имаћемо још боље.

Наглашава да је цела његова политика била да сачувамо наше националне интересе, да будемо поносни и достојанствени људи, да не будемо унижавани као држава а да сачувамо мир.

“То је била моја политика и то ће бити и у будућности”, поручио је Вучић.

Вучић: Неће бити никаквих избора у марту

Поводом тврдњи Вука Јеремића да Вучић планира референдум и изборе на пролеће, председник Србије поручио је да неће бити никаквих избора у март

“Нико их не планира, нити они иког интересују. Чему, да бисмо добили још неког посланика више, а они петнаестак мање? Неће их бити. Опет су лагали”, рекао је Вучић.

Додао је да види нервозу и бес код неких, јер не иду ствари онако како су планирали.

Рекао је да не позива опозицију на уједињење, ни помоћ, ни подршку у борби државе за интересе на КиМ.

Волео би само, каже, да не коментарише више њихове глупости сваког дана.

Извор: РТС

Check Also

Петар Петковић примио у опроштајну посету амбасадора Италије у Србији Карла Ло Каша

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић примио је данас у опроштајну посету …