Главна / Култура / У Грачаници отворен „4.Косово и Метохија међународни филмски фестивал“

У Грачаници отворен „4.Косово и Метохија међународни филмски фестивал“

„4.Косово и Метохија међународни филмски фестивал“ отворен је у Дому културе ,,Грачаница“ под слоганом “Овде!”и трајаће до 6. децембра. За четири дана фестивала, биће приказано 14 филмова. Публику очекују српска остварења најновије продукције, али и европски филмови који су ове године обележили филмске фестивале у Берлину, Кану, Венецији и Сан Себастијану.

Пред сам почетак фестивала одржан је минут ћутања због целокупне ситуације у којој се налази српско становништво на простору Косова и Метохије, због неслободе у уметности, као и због смрти Момира Брадића. У публици су се могли видети гледаоци са ознакама Х на лицу, на којима је писало 0% слободе, 100 % таксе.

По речима директора Фестивала Мирослава Могоровића, циљ је био да се направи програм који је савремен, који представља сам врх светске фестивалске сцене.

– Ово је одлична прилика за становнике Грачанице и за становнике Косова и Метохије да се упознају са филмовима који су обележили ову фестивалску годину – појаснио је Могоровић.

Фестивал је отворио српски глумац Милан Марић, који тумачи главну улогу у филму Довлатов.

– Живимо у време када нешто што се зове емпатија, када нешто што се зове разумевање, блискост, интима, љубав, нежност, на жалост губи цену. Задатак уметности јесте да се бори против тога. Задатак уметности јесте да проговара, да поставља питања, не да буде пука забава, занимација, не да буде кратак предах у овом тешком животу, већ да постави питања – рекао је Милан Марић, проглашавајући “4 Косово и Метохија међународни филмски фестивал” отвореним.

Након отварања, публика је имала прилике да погледа руски филм Довлатов.

Упркос великим филмским остварењима чије пројекције наши суграђани могу погледати у великој сали Дома културе, прве вечери фестивала није се појавио велики број посетилаца.

У току трајања фестивала биће приказани и филмови: Аладин 2, Злогоње, Сутон, Сви знају, Фантастичан дан на планети земљи, Тихи кутак Христов, Заспанка за војнике, Јужни ветар и многи други.
Организатори фестивала су Европски културни форум и Дом културе ,,Грачаница“, под покровитељеством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.
Цена карте за све пројекције износи 200 динара, а куповином карте сваки гледалац учествује у наградној игри.

Check Also

Премијера представе “Антигона” 8. маја у Дому културе у Грачаници

Премијерно извођење нове представе Народног позоришта у Приштини „Антигона“,  по Софоклеовом тексту и у режији …