Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Ако Приштина формира војску, Кфор да је разоружа

Ђурић: Ако Приштина формира војску, Кфор да је разоружа

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио је вечерас да би, у случају формирања тзв. косовске војске, КФОР и НАТО морали истог часа да је разоружају, а не да је подрже.

“Формирање такозване војске најдиректније је уперено против без целе Србије”, рекао је Ђурић за РТС.

Он је подсетио да се у Резолуцији СБ УН 1244, у тачки 9, ставу Б, наводи да је обавеза КФОР и НАТО на КиМ “демилитаризовање тзв. Ослободилачке војске Косова и других наоружаних група косовских Албанаца”.

Према његовим речима, важно је да се спречи формирање тзв. војске јер се тиме регион гура “преко ивице”.

Подсетивши да је потпредседник косовске владе Енвер Хоџај рекао да Приштина ради на стварању пакта против Србије са другим земљама у региону, мада је то потом рекао да тај наслов није баш тачан, Ђурић каже – суштина остаје.

“Таква војска служила би искључиво за конфликте са Србима на КиМ, са Србијом, за штићење и заузимање онога што сматрају независном државом Косово и за такве пактове какве сања и прави Енвер Хоџај”, рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао и да је Приштина буквално “обрисала под” са настојањима европских представника да их уразуме и да се укину дискриминаторске таксе.

Он је навео да је циљ тих мера Приштине, као и упада Росу, прогона Срба, свега што предузимају, да се Срби у потпуности протерају са КиМ, да се Србија натера да, како каже Харадинај, безусловно прихвати неку врсту политичке капитулације и призна независност.

“Они држе Србе на Косову као таоце и врше притисак на Београд”, рекао је Ђурић за РТС.

На питање да ли су те мере притисак и на Брисел како би добили визну либерализацију, он каже да су Албанцима, а и делу међународне заједнице, Срби криви за све – и за то што нису добили визну либерализацију и за све остало, а да међународна заједница покушава да изједначи одговорност Београда и Приштине, и криве Србију за Интерпол.

“Кажу – нису у реду мере Приштине, али ни Београд није подржао независност. Србија не да нема обавезу, већ ће се активно борити да сачува свој територијални интегритет, бориће се за живот и опстанак”, рекао је Ђурић.

Он је навео да је председник Србије јуче у разговору са Јоханесом Ханом и амбасадорима данас указао на озбиљност и опасност ситуације.

Према његовим речима, Србија ради све да се сачувају људски животи и наших људи на КиМ и другде, али да сваки дан имамо све горе потезе Приштине.

Осврнувши се на изјаву новог америчког амабасадора на Косову Коснета да нема блискијих нација од САД и Косова, он каже да њима нико не брани да се тако изјашњавају али да уз ту врсту блискости иде и одговорност.

“Ако сви буду употребили искрено свој ауторитет тих мера више не би било”, рекао је он.

Срамота да 20 дана нема осуде међународне заједнице

Ђурић је изјавио да је велика срамота што већ 20 дана из оног дела међународне заједнице, која је, како каже, стварала лажну државу Косово, нема довољно притиска на Приштину поводом увођења царина на робу из Србије.

“Никада нисам видео Албанце који без нечије, барем прећутне, сагласности предузимају овакве мере. Они увек траже макар прећутну сагласност, макар и то да им из неке од кључних престоница која је подржала независност Косова кажу ‘зажмурићемо на једно око'”, рекао је Ђурић на телевизији Пинк.

Поновио је још једном да Приштина не делује сама, и да “у овом њиховом лудилу и те како има система”.

Сви они који подржавају то што ради Приштина, заправо подржавају дестабилизацију региона, подржавају дављење и притисак против опстанка Срба на Косову и Метохији, и зато је изузетно важна дипломатска акција коју спроводи председник Александар Вучић и Влада Србије, а то је да се на свим адресама у свету зна истина о томе шта се дешава у Србији, оценио је Ђурић.

“Наше је да алармирамо наше савезнике и пријатеље. Не спрема се ништа добро нашем народу на КиМ ако се са овим настави”, додаје Ђурић.

Основни циљ приштинских такси је, сматра, “сламање српског бића” на Косову и Метохији и да се онемогући његов опстанак.

“Немој нико да има дилему шта је циљ и намера Приштине и због чега они ово раде. Они ово ураде искључиво због тога да би удавили српски народ на Косову и Метохију и онемогућили му опстанак”, изјавио је Ђурић.

Српски народ се, како каже, већ две недеље на КиМ на миран, достојанствен, одлучан и непоколебљив начин бори против дискриминаторских такси Приштине.

“Наши људи огромном енергијом, креативношћу, љубављу према свом завичају, 14 дана не престају да гандијевски, хришћански, мирно бране своје домове. Овај велики народни сабор који данас видимо и у Косовској Митровици где су реке људи, у Грачаници, у Штрпцу, заправо је мирна буна Срба на КиМ који не желе да им се отме право да остану и опстану на својим огњиштима”, каже Ђурић.

Најоштрије је осудио што је кошаркашима Партизана забрањен улазак на КиМ, јер, како каже, нема никаквог оправдања за антицивилизацијско понашање Приштине, која у претходних неколико недеља забрањује нашим одбојкашима, рукометашима, фудбалерима да се баве спортом на својој територији и да слободно путују.

“То је кршење свих обавеза и домаћих и међународних које привремене институције самоуправе у Приштини имају. Све што је постојало од споразума Приштина је са тиме обрисала патос”, поручује Ђурић.

Његов утисак је, како каже, да је Приштина обрисала патос и са настојањима Брисела да се нешто помери по питању косовских пракси.

Ђурић је рекао и да се чине надчовечански напори да се сачува мир и српски народ на Косову и Метохији, и указао је да Приштина покушава да “наш народ преведе преко ивице провалије и да запали пожар сукоба”.

“Као грађанина, и као неког ко води Канцеларију за КиМ и те како ме љути кад чујем од дела међународних представника за које знам да су могли и морали да ураде више кад кажу: увели су вам таксе, а висте се их спречавали да уђу у Интерпол и борили се да они не буду у Интерполу” рекао је он.

Како каже, Београд је инсистирао да се све ствари решавају за преговарачким столом.

“Основна премиса дијалога Београда и Приштине је да неће бити једностраних потеза изван оквира преговарачког процеса, а онда је кренуо њихов напад на Унеско и Интерпол и сада су ваљда љути сви они заједно, и Квинта и Приштина и не знам ко све зато што се Србија борила за своје интересе и да сачува народ и што нисмо дигли глас да нам узму цркве и манастире на Косову”, рекао је Ђурић.

Он је додао да “онај ко мисли да Србију може да натера на капитулацију са својим барабама из Приштине, то се неће десити”.

“Дијалог са свима, хоћемо и мир, али да дозволимо да неко гази наш народ, нека се са тиме не рачуна”, истакао је Ђурић.

Он је поновио речи председника Александра Вучића да би пет пута требало да размисле они који мисле да могу да угрозе наш народ на КиМ и њихову безбедност.

Извор: Тан југ

Check Also

Српска листа поздравља акцију полиције спроведену са циљем сузбијања криминалитета

Српска листа поздравља акцију полиције из Региона-Север која је данас спроведена са циљем сузбијања криминалитета …