Главна / Вести / Косово и Метохија / Пацоли: Укидање такси могуће само уз стопостотни реципроцитет

Пацоли: Укидање такси могуће само уз стопостотни реципроцитет

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли каже да је Приштина спремна да повуче стопостотно повећане царине за робу из Србије и БиХ само ако се спроведу сви потписани споразуми и ако између Београда и Приштине постоји “стопроцентни реципроцитет”.

Пацоли у интервјуу за Дојче веле каже да лично не види шансе за решење косовског питања, али да верује у економско решење, што је интерес “обеју страна”.

“Шта би то било? То говорим још од 2007, да север Косова треба да буде велика привредна зона где ће део територије припадати Србији, а део Косову, а да том привредном зоном управља неко трећи. Ту видим решење. Али, можда је за такве идеје још прерано”, прецизирао је Пацоли.

Рекао је да повећање тарифа од 100 одсто за робу из Србије и Босне и Херцеговине “мора остати на снази”, упркос осудама од САД, Немачке и других западних земаља.

“Морамо да им покажемо да и Косово има свој понос. Десет година смо држава. Не можемо да дозволимо да се даље гази оно што смо до сада постигли. Паметно би било од Срба да разумеју да је независност Косова реалност од 17. фебруара 2008. године. То се не може поништити”, поручио је Пацоли.

Оцењује да се већ види “колико су ове царинске таксе болне за Србију”.

“Зато верујем да ће и они схватити да нам не остаје ништа друго него да седнемо за сто као равноправни саговорници, као две независне државе, и причамо о будућности”, закључио је Пацоли.

Извор: Танјуг

Check Also

Пада број заражених коронавирусом на Косову

Национални институт за јавно здравље Косова објавио је да је током последња 24 сата да …