Главна / Вести / Косово и Метохија / Харадинај: Београд спреман на свашта

Харадинај: Београд спреман на свашта

Косовски премијер Рамуш Харадинај каже да га нико не може приморати да укине таксе, али, каже, не искључује могућност да Београд инсценира чак и нечију смрт на северу Косова да би оптужио Приштину за хуманитарну кризу.

“Не искључујем могућност инсценирање неких смртних случајева на Косову да би нас оптужили да се то десило због недостатка хране, након уведене мере стопостотног пореза на српске производе. Али, косовске институције су шампиони у примени људских права”, каже Харадинај, преноси Бота сот онлајн.

Тврди да на Косову нико није заинтересован за изазивање нестабилности, те да је за дестабилизацију једино заинтересован “званични Београд”.

Харадинај је на седници парламента рекао да се “Србија мобилисала” да представи Косово као земљу која покушава да створи нестабилност у региону стварањем војске.

“Питање војске је унутрашње питање наше државе”, рекао је Харадинај и додао да косовска војска ни на који начин не угрожава односе Приштине с НАТО.

Обраћајући се посланицима, Харадинај је оптужио Србију да води пропаганду против Косова и да косовски проблем покушава да реши ароганцијом.

“Србија се жали да Косово није испунило Бриселски споразум. Интензивирала је дипломатску активности да би представила Косово као земљу ван безбедносне контроле јер, према њима, Косово покушава да формира војску и створи дестабилизацију. Ми радимо на миру, а једини који су заинтересовани за било који сценарио дестабилизације је званични Београд “, рекао је Харадинај.

Говорећи о трансформацји КБС у војску, рекао је да је то унутрашњи процес који је у потпуности усклађен са косовским уставом.

“За формирање војске имали смо интензивне разговоре са свим заинтересованим странама. НАТО савез има велику тежину, може изразити своје мишљење, али Косово тиме сигурно никада неће угрозити односе са НАТО-ом “, рекао је Харадинај.

Извор: РТС/Танјуг

 

Check Also

На КиМ 153 новозаражена, четворо преминуло

На КиМ су у последња 24 сата забележена 153 нова случаја коронавируса, а од последица …