Главна / Вести / Косово и Метохија / Економски грч између Kосова, Србије и БиХ се наставља

Економски грч између Kосова, Србије и БиХ се наставља

Од увођења такси од 100 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине (БиХ), и поред јасних порука утицајних држава, да је таква одлука у супротности са Споразумом ЦЕФТА и да треба да буде повучена, косовске Влада није изменила ствој став – да ће до тога доћи када Србија буде признала Kосово.

Одлуку Владе Харадинај подржавају и домаћи произвођачи, опозиција и цивилно друштво, мада има косовских аналитичара који сматрају да је ова одлука Харадинаја популистичка, и да за циљ има повећање подршке потенцијалних гласача на наредним парламентраним изборима.

У овом контексту се посматра и одбијање препоруке заменика помоћника америчког државног секретара Метју Палмера који је позвао на повлачење одлуке о увођењу такси на увоз српске и босанске робе, са образложењем да је то препрека за дијалог.

“САД не намеће земљама Западног Балкана шта треба да чине, али наша визија Балкана много је ближа ономе што су те земље изабрале за себе. Амбиције земаља за чланство у ЕУ и НАТО моћан су покретач промене,“ рекао је Палмер.

С друге стране, косовски произвођаћи и трговци су почели да траже нове партнере са којима би склопили уговоре за увоз производа, које су до сада увозили искључиво из Србије, или основне сировине, неопходне за производњу.

Председник Привредне коморе Kосова Берат Рукићи је истакао да је председнику Привредне коморе Турске већ послао листу са једним бројем производа и основних сировина које се не производе на Kосову, како се не би осетио њихов недостатак на косовском тржишту.

И извршни директор Kлуба произвођача Kосова Астрит Панџа је изјавио да производне компаније треба да што пре пронађу решење за снабдевање основним сировинама, како не би били приморани да зауставе производњу.

“Има један део основних сировина за које треба пронаћи неку алтернативу, јер се не производе на Kосову. Државе које наши бизниси анализирају су: Македонија, Бугарска, Хрватска, Италија, Албанија,” истакао је Панџа за Радио Слободна Европа.

Портпарол Царина Kосова Адриатик Ставиљеци је потврдио да је увоз из Србије и БиХ бележи пад, али и да није примећен повећан увоз из неких других земаља, наводећи да је веома кратко време да косовски бизниси направе нове уговоре или пронађу друге путеве снабдевања.

Ставиљеци је такође истакао да је пре увођења такси, Kосово увозило робу из Србије у вредности од 1,2 милиона евра на дан, а да је за 14 дана од увођења такси увоз робе из Србије и БиХ увезено робе у вредности од свега 140 хиљада евра.

“Од 100 камиона са српским таблицама, колико је улазило на Kосово само током једног дана, за готово две недеље од увођења мера од 100 одсто од Владе Kосова на робу која потиче из Србије и БиХ, прешло је само 38 камиона”, рекао је Ставиљеци.

Он је додао да је из БиХ на Kосово ушло свега 11 камиона са робом.

С друге стране, министар за спољну трговину Босне и Херцеговине Мирко Шаровић је у дебати на телевизији Ал Џазира Балканс, са косовским министром трговине Ендрит Шаљом, изјавио да је увођење такси на српску и босанску робу више политичког него економског карактера, јер су и Босна и Kосово добровљно одлучили да буду део регионалне трговине ЦЕФТА-е и да БиХ до сада није примила ни једну примедбу за кршење правила.

“Тражићемо да Брисел предузме мере како би се ове дискриминирајуће таксе елиминисале и тражићемо од Европске Kомисије да суспендује Kосово. Ово је кршење Споразума о стабилизацији и придруживању и ако Европска Kомисија не предузме мере, Kосово ће бити санкционисано. Мислим да што пре Kосово уклони ове мере према Босни и Херцеговини, биће боље за Kосово”, изјавио је Шаровић.

Kосовски министар за трговину и индустрију Ендрит Шаља је на Шарићева упозорења одговорио да ако Босна жели трговински споразум, онда треба да призна Kосово као независну државу. У истој дебати на ТВ Ал Џазира, Ненад Ђурђевић је испред Привредне коморе Србије изнео став да таксе на увозну робу наносе штету и српској и косовској привреди. Међутим, Шаља је поновио да се више на Kосово не може увозити роба са етикетама на којима пише “Kосово и Метохија”.

С друге стране, Влада Kосова објавила је листу донација, које су ушле на Kосово из Србије без икаквих препрека. Ове донације су намењене пре свега Српској православној цркви, школама и болницама, као што су кукуруз, прехрамбени производи, хигијенски и санитарни производи, лекови и медицинска опрема, нафта и нафтни производи. Од такси и акциза изузети су и лични пртљаг путника са робом у вредности од 175 евра.

И док је косовски премијер Харадинај непоколебљив у ставу да се одлука о таксама на увоз српске и босанске робе неће повући, шеф косовске дипломатије Бехжет Пацоли је у интервјуу за Радио Дојче Веле изјавио да су уведене царинске таксе болне за Србију и да верује да не преостаје ништа друго него да разговарају равноправно, као две независне државе.

Пацоли је рекао и да је Kосово спремно да повуче уведене царине само “ако се спроведу сви потписани споразуми” и ако између Kосова и Србије постоји “стопроцентни реципроцитет”.
KосоваЛиве – Виолета Ороши

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …