Главна / Вести / Косово и Метохија / Делегације Приштине и Албаније напустиле састанак Цефте

Делегације Приштине и Албаније напустиле састанак Цефте

Привремене институције самоуправе у Приштини и делегација Албаније напустиле су редован састанак Заједничког комитета Цефте у Приштини.

Представници Владе Србије присуствовали су редовном састанку Заједничког комитета Цефте у Приштини како би још једном послали поруку мира и толеранције и показали добру вољу да на конструктиван начин покушају да преговарају и реше питање такси, поштујући механизам и процедуре Цефте, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима Владе Србије.

Представник Србије је на почетку састанка још једном поновио да очекује да Приштина одмах повуче радикалне, незаконите и дискриминаторне мере од 6. и 21. новембра, које директно крше Цефта споразум и Споразум о стабилизацији и придруживању.

У саопштењу се наводи да су састанак, одмах након излагања представника Владе Србије,  напустили представници Привремених институција самоуправе у Приштини, након чега Унмик наставља да председава састанку, који потом напушта и делегација Албаније, чиме се губи кворум за наставак састанка.

“Напуштањем састанка, обе делегације су директно саботирале покушај да се мирним путем преговара о решењу проблема”, наведено је у саопштењу.

Специјални представник Генералног секретара УН и шеф Унмика Захир Танин раније је рекао да тарифе Приштине представљају јасну повреду Цефта споразума и да би требало да буду повучене.

Он је тада позвао лидере свих страна да покажу већу уздржаност и избегну даљу провокацију која може угрозити изгледе за нормализацију односа или потенцијално ескалирати тензије.

“Србија је поново показала конструктиван приступ, да се дијалогом и разговором и на миран начин реши овај проблем, али је наишла на опструкцију с друге стране”, пише у саопштењу.

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …