Главна / Култура / Бранкица Костић: Постоје људи који поштују и воле књигу

Бранкица Костић: Постоје људи који поштују и воле књигу

Народна библиотека у Грачаници је установа која је, упркос тешким условима у претходних неколико година, успевала да обогати фонд књига које су стављене на располагање и коришћење члановима. По речима директорице Народне библиотеке, Бранкице Костић, постоји стандардан број корисника, односно, читаоца и он се креће око 500.

– Имамо оне праве, реалне читаоце. Оне праве љубитеље књиге. Оне који воле књигу, а чак и кад немају времена, труде се да буду у близини књиге. Ми не радимо никакве маркетиншке пројекте и ни на који начин не увеличавамо ту бројку, нама је битно да они који долазе буду заинтересовани и поштују књигу. Наравно, да поштују и оног будућег корисника, да врате књигу на време, зато што ће та књига имати можда још велики број корисника уколико се буде чувала – каже за Јутро ТВ Грачаница Бранкица Костић.

Осим читаоца који поштују књигу, од великог је значаја и да библиотекар има добар однос са корисницима, што је, по речима Бранкице Костић, случај са овом библиотеком која има још три истурена одељења, а готово сваке године фонд се попуњава за око 1000 до 1200 књига. На полицама ове библиотеке, осим белетристике, лектире, дечје литературе, могу се наћи и вредна енциклопедијска издања, неке од ретких књига, историјски документовани записи, стручна литература и још много тога.

Постоји и могућност да наши суграђани који желе да донирају књиге, док је чланарина за годину дана од 200 до 500 динара, што понекад није ни цена само једне књиге.

Опширнији разговор можете погледати на видео снимку.

Check Also

“Улога моје породице у светској револуцији” вечерас премијерно у Грачаници

Премијера представе “Улога моје породице у светској револуцији” по тексту Боре Ћосића, а у режији …