Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић Танину: Војска Косова нова провакативна мера

Вучић Танину: Војска Косова нова провакативна мера

Председник Србије Александар Вучић рекао је шефу Унмика Захиру Танину да ће Србија учинити све да сачува мир и стабилност, али да ће ситуација бити значајно погоршана кад Приштина сутра, противно међународном праву, донесе одлуку о формирању војске.

Шеф Унмика  је рекао да дели забринутост за ситуацију на КиМ. Вучић је рекао да намера Приштине да формира војску тзв. Косова представља нову, провокативну и једнострану меру, после увођења такси на српску робу, и изазива велику забринутост Србије за за будућност Срба на КиМ.

Вучић и Танин, који је и специјални изасланик генералног секретара Уједињених нација на Косову и Метохији, размотрили су данас актуелну политичку и безбедносну ситуацију на КиМ.

Председник Србије је нагласио да је Кфор тај који, према одредбама Резолуције 1244, има мандат да разоружа нелегалне наоружане снаге косовских Албанаца.

Он је најавио консултације са пријатељима Србије у Савету безбедности УН о акцијама које бисмо могли да предузмемо као реакцију на формирање војске тзв. Косова.

Танин је нагласио да је писмом генералног секретара УН из априла 2014. године потврђено да “Резолуција 1244 остаје правни оквир међународног безбедносног присуства на КиМ”.

Танин је такође рекао да је то и став актуелног генералног секретара Гутереса: Резолуција 1244 остаје важећи оквир за међународно присуство на Косову и Метохији, као и да промене мандата Кфор нема без сагласности Савета безбедности УН.

Шеф Унмика је нагласио да има уверавања од стране Кфора да ће наставити сарадњу са Мисијом УН у оквиру Резолуције 1244.

Он је подсетио и на своју изјаву да је увођење такси на робу из Централне Србије јасно кршење ЦЕФТА споразума и да та мера хитно мора да буде обустављена, наводи се у саопштењу Прес службе председника републике.

Председник Вучић је замолио шефа УНМИК Танина да искористи свој утицај и упозори Приштину да својим једностраним и провокативним мерама повећава напетост и угрожава мир и стабилност у региону.

Он је изразио забринутост због све већег броја инцидената и поновио да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње, као и да није прекршила ниједну одредбу Бриселског споразума, Резолуције 1244 или Војно-техничког споразума, као ни ЦЕФТА.

Извор: Танјуг

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …