Главна / Вести / Косово и Метохија / 17 Децембра: Свечана академија “КиМ у великом рату 1914-1918 године”

17 Децембра: Свечана академија “КиМ у великом рату 1914-1918 године”

17 Децембра у 12 часова у Дому културе Грачаница, одржаће се свечана академија под називом „Косово и Метохија у великом рату  1914-1918 године“, рекао је гостујући у јутарњем програму, представник Дома Културе у Грачаници Александар Гуџић.

Гуџић је истакао да се по први пут у Грачаници одржава свечана академија, а повод ове академије је стогодишњица од ослобођења Косова и Метохије у великом рату.

„Сама академија је тако конципирана, да обухвати најважније догађаје из великог рата на Косову и Метохији. Академија овакве врсте одржава се први пут, док смо поршле године имали  једну изложбу фотографија, поводом дана примирја“,казао је Гуџић.

Гуџић је истакао да ће у основи саме академије, учествовати глумци Народног Позоришта и глумци српског Позоришта из Гњилана, док је за музички део задужен „Ансамбл венац“ ,чланови хора „Симонида“ и хора музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Лапљег Села.

„Сви они који буду дошли и погледали академију, имаће прилику да се упознају и да сазнају неке мање познате ствари. Исто тако, глумци Народног приштинског позоришта припремили су један  сценски наступ-Генерала на чувеној седници у Пећи из почетка децембра 1915 године када Степа Степановић, Живојин Мишић, Михајло Живковић и Павле Јуришић расправљају у Пећи  да ли да се повлаче преко Албаније или да крену на Крф.Поред тога, биће ту још много занимљивих ствари“, рекао је Гуџић.

 

Check Also

Пада број заражених коронавирусом на Косову

Национални институт за јавно здравље Косова објавио је да је током последња 24 сата да …