Главна / Вести / Косово и Метохија / КБС се трансформише у војску а задржава стари назив

КБС се трансформише у војску а задржава стари назив

Заокруживање формалног законског оквира за трансформацију Косовских безбедносних снага (КБС) у војску Косова, најављену за 14. децембар, када ће посланици скупштине Косова у другом разматрању гласати за пакет од три закона, и даље изазива снажне реакције пре свега српских званичника.

Министар одбране Србије, Александар Вулин, упутио је писма министрима одбране 53 земље, позивајући их да “спрече формирање војске Косова”. Он је новинарима изјавио да је за Србију, али да би требало да је и за међународну заједницу неприхватљиво да Косово формира “још једну паравојну формацију”.

“Од мене су добили врло јасно писмо у коме се каже шта се спрема на Косову и Метохији, колико је опасно правити паравојску на простору Косова и Метохије, колико је такозвана војска Косова нешто што може значајно да поремети стање мира на простору Косова и Метохије, али и у читавом региону,”  истакао је Вулин.

Вулин је такође рекао да очекује да министри одбране, којима је упутио писмо, обавесте своје владе и да од њих очекује да ће “заштитити међународно право, али и заштитити војну струку и професију”.

Изјаве “за” и “против” формирања трансформације КБС у војску Косова пренеле су се и на међународне дипломатске и војне кругове.

Тако је Командант здружених снага НАТО у Напуљу, амерички генерал Џејмс Фого у Скопљу изјавио да је оснивање војске суверена одлука коју треба да донесу посланици косовског парламента.

“Косово је демократска земља као што је и ваша земља (Македонија), исто као што је и Србија. У демократији бирате посланике који доносе одлуке у ваше име. У међувремену, мој и посао генерал-мајора Лоренца Д’Адарија је да обезбедимо безбедност у тој земљи и да гарантујемо слободу кретања,” рекао је Фого.

Сличан став изнео је и британски амбасадор на Косову Руари О’Конел.

“Уједињено Краљевство сматра да је право Косова да створи своје оружане снаге. Настављамо да подстичемо Косово да се понаша одговорно и транспарентно у консултацији са савезницима НАТО-а и да поштује своју посвећеност КФОР-у, укључујући и размену писама 2012-2013,” изјавио је британски амбасадор.

С друге стране, Мирослав Лајчак, министар спољних и европских послова Словачке, земље која није признала независност Косова, након састанка Савета Европске уније је изјавио да је трансформација КБС надлежност НАТО-а, али и да је став ЕУ по овом питању веома јасан, а то је да треба да се спроведе у складу са законима и Уставом, и да морају да имају подршку међународних савезника, што тренутно на Косову није случај.

Пометња међу обичним грађанима, због разних изјава везаних за гласање о пакету закона који ће омогућити трасформацију КБС у војску Косова, подложно су тло и за разне разне спекулације о наводно могућем погоршању безбедносне ситуације, посебно на северу Косова.

Бурим Рамадани, заменик министра КБС је у интервјуу телевизији Клан Косова изјавио да косовске власти имају у виду могућих неколико сценарија, од којих би неки могао и да се примени у петак, када се буде гласало за законски пакет о војсци.

Српски медији, блиски властима, данас су пренели вест да је 45 возила КФОР-а кренуло према северу Косова.

Међутим, медији на северу Косова су информисали грађане да нема разлога за панику и да се ради о редовној вежби КФОР-а која је најављена пре месец дана.

Како је рекао дописник Коссев-а, у Лепосавићу се налази већи број војних возила различите врсте – џипови, камиони са белим контејнерима, оклопна возила, а на једном возилу багер.

“Ту су мађарске јединице КФОР-а, за сада се види неколико десетина ових војника, од којих су неки и у возилима. Мирно је и уобичајено. Саобраћај се несметано одвија”, пренео је Коссев.

Узнемиравајуће информације су почеле да “круже” последњих дана, међутим, и представник Народног покрета Срба “Отаџбина”, Марко Јакшић их је у интервјуу београдском листу “Данас” демантовао, износећи и став да што се тиче војске Косова, Београд нема прави одговор.

“…Београд мора да се бори да се не створи војска Косова. Ако се створи војска, Београд би требало да се позове на Кумановски споразум, али готово сам сигуран да председник Србије Александар Вучић нема храбрости за тако јаке потезе”, изјавио је Јакшић.

Познат је став и Генералног секретара НАТО-а Јенс Столтенберга да НАТО подржава КБС у садашњем мандату, да свака трансформација мора да буде у складу са Уставом и да такав корак долази у погрешном тренутку. Он је чак нагласио да уколико буде “евалуирао” мандат КБС да ће НАТО преиспитати ниво свог мандата и да може бити веома озбиљних последица по евро-атлантске интеграције Косова.

Позитиван став о гласању за законски оквир у циљу трансформације КБС у војску Косова, данас је изнео и Косовски Центар за безбедносне политике са седиштем у Приштини.

У саопштењу се позивају институције да се хладнокрвно одупру притисцима неколико држава које ову трансформацију гледају са “скептицизмом”. У саопштењу се коментарише и изјава Столтенберга.

“Ставови НАТО-а не могу да одражавају став Алијансе која доноси одлуке на основу консензуса, где једна већина држава чланица НАТО-а подржава овај процес као право Косова и, пре свега, корист за НАТО, који ће сматрати своју причу успешном на Косову само када му остави у наслеђе одбрамбену снагу,

У Интервјуу за Глас Америке, председник косовског парламента Кадри Весељи је на реаговање Генералног секретара НАТО-а изјавио да би “Столтенберг више требало да брине о руским базама у Србији у Нишу, него о партнерима НАТО, који су уско повезани са САД и земљама НАТО”.

“Косово жели мир, а не само да конзумира мир, али у исто време и да производи мир у другим регионима у којима је криза, и оно је у стању да то уради преко својих оружаних снага. Спремни смо да преузмемо одговорност за српске грађане на целој територији. Оно што треба да се деси јесте то да Србија не би требало да утиче на српске грађане у Републици Косово, да их не уцењује да морају да напусте Косовске безбедносне снаге, као што то чини у многим случајевима преко својих органа… Због чињенице да су наши грађани, косовски Срби, суверени грађани ми ћемо их највише поштовати”, изјавио је Весељи.

Посланици владајуће коалиције и опозиционих партија потврдили су да ће сутра гласати за овај пакет закона који ће омогућити трансформацију КБС у војску Косова. Ни на овој седници скупштине неће учествовати посланици Српске листе, који су пре извесног времена напустили владину коалицију.

Трансформација КБС у војску трајаће од 7 до 10 година, одвијаће се у три фазе и неће променити свој назив, јер је за то потребна промена Устава, коју посланици Српске листе одбијају.

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Ракочевић: КФОР неопходан на КиМ у деценијама које следе

Председник Србије Александар Вучић раније данас изјавио је да ће једна од великих сила тражити …