Главна / Вести / Косово и Метохија / СБ УН у понедељак, Запад тражи затворену седницу

СБ УН у понедељак, Запад тражи затворену седницу

Седница Савета безбедности УН о Косову заказана је за понедељак, пише руска агенција Тасс и наводи, позивајући се на дипломатски извор, да Запад тражи да седница буде одржана иза затворених врата чему се Русија, како истиче агенција, противи.

Извор у руској Сталној мисији при УН је додао да Русија и западне земље нису успели да постигну консензус око формата седнице Савета безбедности Уједињених нација, заказане за понедељак и посвећене одлуци Косова о формирању војске.

“Група западних земаља није доводила у питање значај одржавања овог састанка, али је сугерисала да његов формат буде иза затворених врата”, навео је исти извор и додао да због тих различитих позиција није постигнут консензус.

Према његовим речима, консултације о том питању одржане су у петак и донета је одлука да председавајући Савету безбедности, стални представник Обале Слоноваче, настави консултације са странама у периоду преосталом до понедељка, преноси Тасс.

Тај дипломатски извор је додао да су Русија и Србија тражиле одржавање седнице Савета безбедности УН “због ситуације која је настала након што је такозвани парламент у Приштини одлучио да трансформише Косовске безбедносне снаге у војску”, што је супротно Резолуцији 1244 која предвиђа само присуство међународних снага на Косову.

Како преноси Тасс, са тим циљем председник Србије Александар Вучић требало би да дође у Њујорк.

“Ми сматрамо да је такав приступ израз непоштовања. Зашто се многе вишечасовне седнице одржавају у отвореном формату, док се врата затварају када је реч о Србији?”, рекао је исти извор.

Он је закључио да се може стећи утисак да западне земље желе да сакрију проблем иза затворених врата, преноси Тасс.

Председник Србије Александар Вучић пренео је јуче да је Србија, поводом противправне одлуке о формирању војске Косова, затражила заказивање хитне седнице Савета безбедности УН .

Извор: ТВ Мост

Check Also

Ракочевић: КФОР неопходан на КиМ у деценијама које следе

Председник Србије Александар Вучић раније данас изјавио је да ће једна од великих сила тражити …