Главна / Вести / Србија / Дачић: Неће бити промене формата дијалога

Дачић: Неће бити промене формата дијалога

Шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је за РТС да нема назнака да може доћи до промене формата дијалога Београда и Приштине. Разговори ће биће настављени под окриљем ЕУ, кад се за то створе услови, сматра Дачић.

Министар спољних послова рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је сада јасно да дијалога неће бити док се не испуне предуслови за то.

“ЕУ делују немоћно или се праве да су немоћни да натерају Приштину да повуче таксе. Председник Александар Вучић најавио је да ће дијалог бити настављен тек после укидања такси”, истакао је Дачић.

Шеф дипломатије каже да је писмо које је амерички председник Доналд Трамп упутио Вучићу и косовском председнику Хашиму Тачију показатељ да је Америка заинересована да се дође до компромиса.

“Неки претходни председник би вероватно писао да Србија треба да призна Косово, овог пута Трамп је рекао да ће подржати компромисно решење”, каже Дачић.

Министар спољних послова рекао је да прича о договору Београда и Приштине мора да се заврши у УН. Како додаје, неће бити договора, ако нема верификације у УН.

Указује да се та прича мора вратити у УН, јер је битно шта мисле сталне чланице Савета безбедности.

Дачић каже да је добио потврду од Сергеја Лаврова да је Русија спремна да ако се промени формат дијалога да учествује у њему.

“У Време бившег председника Бориса Тадића и бившег шефа дипломатије Вука Јеремића направљена је грешка што је дијалог из УН пребачен у Брисел”, каже Дачић и понавља да је Србија спремна за дијалог, али кад се укину таксе.

Када је реч о разграничењу, Дачић каже да ће то наравно бити тема, али, додаје да тај принцип није разрађен до краја. Према његовом мишљењу, разграничење би представљало да се тачно утврди шта је српско, а шта албанско.

Check Also

Вучић: Потврђен висок ниво односа; Србија за мир и стабилност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на састанку са председником Словеније Борутом Пахором …