Главна / Вести / Косово и Метохија / Премијера дечје представе „Успавана лепотица“ за малишане у Грачаници

Премијера дечје представе „Успавана лепотица“ за малишане у Грачаници

Глумци Народног позоришта Приштина данас су свом богатом репертоару додали још једну представу, која је овог пута намењена најмлађима, а која је рађена у копродукцији са Домом културе у Грачаници.

Дечја представа „Успавана лепотица“, рађена по сценарију и у режији Радмиле Кнежевић, је представа која говори  о одрастању једног детета,  o пријатељству, лепом понашању, образовању, али и о томе да је за љубав потребно нешто више од пољупца а то је, чаробна и заборављена реч „извини“.

Директор Народног позоришта Приштина Предраг Радоњић,  каже да је ове године у потпуности остварен годишњи план овог позоришта, а да је дечја представа „Мала принцеза“ можда и   „најплеменитији део репертоара и рада самог позоришта“.

Представник  Дома културе Грачаница Александар Гуџић каже да малишани у Грачаници, Шилову, Партешу и другим српским срединама,  нису у могућности да често виде неку професионалну дечју представу, тако да ће ова представа допринети популарисању позоришне уметности, а и у многоме помоћи младим глумцима Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ да виде како то раде професионални глумци.

Сценариста и режисер Радмила Кнежевић рекла је да Народно позориште Приштина и ову годину завршава једном дечјом представом.

„Прошле године је то била представа „Две новогодишње јелке“ са којом смо обишли готово све српске средине на КиМ, а ове године ће то бити „Успавана лепотица“, коју ће такође имати прилике да виде сва наша деца на Космету. Циљ наших представа јесте да нашу најмлађу популацију уведемо у свет позоришта и да им  некако живот постане бајка“, каже Кнежевић.

Професор на факултету уметности у Косовској Митровици др Вера Обрадовић, која је била задужена за сценски покрет у представи, истакла је да је сарадња са глумцима, од којих су неки њени бивши ученици, а има и оних који су још увек студенти, била одлична.

„Сам текст је веома инспиративан, сарадња са редитељком је такође била одлична и на овај начин Факултет уметности започиње сарадњу са Народним позориштем Приштина , за коју се надам да ће бити плодотворна“, казала је професорка Обрадовић.

Глумица Јелена Орловић, која у представи глуми принцезу такође је истакла да јој је веома драго што и ову прилично успешну сезону Народно позориште Приштина завршава једном дечјом представом.

„Направили смо добру представу и надам се да су малишани уживали, јер представа мало одскаче од класичне бајке, много је приближнија деци и носи разне поруке. Што се мог лика тиче, принцеза је свака девојчица која има добру душу и дворац је свака кућа у којој влада доброта“, каже Јелена, која је изразила задовољство што у представи по први пут није најмлађа глумица и што заједно са њом играју и студенти,  некада њеног Факултета  уметности у Косовској Митровици.

Поред Јелене Орловић у представи су играли и Никола Ђорђевић (Принц Филип ), Тамара Томановић (Вила Сунчица), Јасмина Стојиљковић (Вила Горана), Милица Мандић (Вила Грдана), Страхиња Бичанин (Деда-мраз), Анастасија Стошић (Црвенкапа), Ивана Ковачевић (Вила Цветана)  и Настасја Стојсављевић (Снежана).

 

Након премијер у Грачаници, предстааву „Мала принцеза“ имаће прилику да виде и малишани у Зубином Потоку,  Звечану, Партешу и  Шилову.

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …