Главна / Вести / Косово и Метохија / КБЦ Приштина-Грачаница обележио 25 година постојања и рада

КБЦ Приштина-Грачаница обележио 25 година постојања и рада

Вечерас је Клиничко-болнички центар Приштина–Грачаница обележио 25 година постојања и рада.

КБЦ Приштина формиран је 25. децембра 1993. године у Приптини, што је представљало континуитет већ постојећих клиника Медицинског факултета Приштина.

Након ратних дешавања 1999. због изузетно деликатне ситуације на простору КиМ, КБЦ Приштина се премешта у Грачаницу где до данас наставља са радом.

Клиничко-болнички центар Приштина-Грачаница од свог формирања оправдава своје постојање, посебно у тешком ратном периоду и још теже у периоду након 1999. године па до данас, истакао је на свечаности директор КБЦ проф. др Братислав Лазић.

„Формирањем клиничко-болничког центра, упошљен је велики број лекара талентованих и вредних, који су као одлични студенти своје знање стекли на Приштинском Медицинском факултету. Сви су они постали врсни стручњаци из области којима се баве а многи од њих су сада наставници Медицинског факултета.Данас можемо рећи Клиничко болнички центар Приштина представља најзначајнију не само здравствену већ и државну установу на територији Косова и Метохије“, нагласио је проф. Лазић.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић примио је у име директора Канцеларије за КиМ захвалницу и том приликом изразио завалност Клиничко-болничком центру и истакао да овај КБЦ представља стожер останка и опстанка српског народа на КиМ.

„Ово је веома значајан јубилеј КБЦ Приштина који представља стожер останка српског народа на КиМ нарочито јужно од Ибра као и симбол борбе српског народа да сачува оно што је његово.Изузетна ми је част и задовољство шро сам данас са вама,зато што се у вама прелама борба и олдучност српског народа да настави да живи у миру.Стручност лекара КБЦ надалеко је позната и због тога није чудо што ова цењена установа има потпуно поверење свих Срба јужно од Ибра“, истакао је Петковић и додао да је Влада Републике Србије, Канцеларија за КиМ на челу са директором Марком Ђурићем, а посебно председник Александар Вучић посебно воде рачуна о овој установи а да је то тако говори чињеница да је КБЦ последњих година знатно напредовао и добио најсавременије апарате и возила.

Свечаности је присуствовао и председник општине  Грачаница Срђан Поповић, који је радницима и директору честитао јубилеј.

„Сви знамо колики је значај Клиничко-болничког центра за све нас, као и за опстанак и останак нашег народа овде. Морам да похвалим сарадњу коју Општина Грачаница има са КБЦ, а ми смо, као пштина успели да помогнемо КБЦ-у колико смо били у могућности.

Успели смо да издвојимо средства да упослимо 14 лекара као и да реновирамо неке ординације и наставићемо и убудуће ову сарадњу“, истакао је Поповић.

Поводом јубилеја, 25 година од оснивања, Клиничко болнички центар Приштина Грачаница доделио је захвалнице најзначајнијим институцијама и појединцима који су дали битан допринос у раду овој установи.

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …