Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Молим свет да разуме да таксе погађају српски народ

Вучић: Молим свет да разуме да таксе погађају српски народ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је ситуација на Косову и Метохији све тежа и апеловао на свет, пре свега западне силе, да разумеју да таксе које је увела Приштина погађају не само интересе Србије, већ српски народ.

“Проћи ће и празници и очигледно је да не намеравају да таксе укину, а свет планира да даље ћути и чека да се не знам шта догоди”, казао је Вучић новинарима додајући да ситуација постаје све тежа за српски народ на КиМ.

 

Истакао је да ће држава Србија бити уз свој народ. “Молим свет, пре свега западне силе да добро разумеју да те таксе суштински погађају не само инересе Србије, већ српски народ на КиМ”, подвукао је Вучић.

Председник је српском народу поручио да има много важнијих проблема од пустих снова представника ранијег режима, лопова и сецикеса који желе само да се дочепају државне касе.

Не мешамо се у унутрашње ствари БиХ и РС

Вучић каже да је ноторна лаж да је Србија упутила полицију у Бањалуку поводом хапшења Давора Драгичевића, те истакао да Србија прати догађаје у Бањалуци, али да нема намеру да се меша у унутрашње ствари БиХ и РС.

“Нико то од нас није тражио, нити се ми мешамо у унутрашње послове других земаља или ентитета. Не мешамо се у послове БиХ, још мање у унутрашње ставри РС унутар БиХ”, поручио је Вучић, на питање о медијским наводима да су српски специјалци били у Бањалуци током протеста.

Пренео је да Србија прати догађаје у Бањалуци и да жели да се све заврши мирно, као и да верује да такву свест имају и надлежне институције у РС.

“Све друго би било наше брутално мешање у ствари у које не смемо да се мешамо. Видели сте како се неки политичари одавде брутално мешају. Упитао бих их: ‘је л’ бисте волели да тако неко чини у нашој земљи? Хоћете да поставимо сутра гвоздену завесу на Дрини, као што је Милосевић Караџићу?'”, рекао је он.

Ми да уводимо санкције и постављамо нове границе на Дрини тај филм нећете гледати, закључио је Вучић.

Рекао је да безобразлук и безобзирност појединих политичара у нашој земљи, којима је, каже, једини смисао да краду паре, који измишљају и обмањују јавност где год стигну, не може да заустави.

“Лаж за лажи, седам пута да се обраћам, ни тада не бих стигао да одговорим на половину неистина. Ваљда је такво време”, приметио је Вучић.

Пренео је да га је бивши председник Француске Никола Саркози недавно у Абу Дабију упитао како мисле да постоји било где у Европи и западном свету лидер, јер тај човек има само један профил, своје тело, глас и мозак, а многи, па и у Србији, каже Вучић, мисле да су паметнији и да све боље знају, па још уз то имају 20 до 30 профила лажних и ставрних.

“Како мислите да добијете ту битку? Моје је да кажем грађанима да све што чују три или четири пута провере”, нагласио је Вучић додајући да се чуди како је некоме овако нешто могло да падне на памет.

Србија мора да враћа дугове што пре

Поводом написа у домаћим и страним медијима о могућој новој светској економској кризи, Вучић је рекао да је Србија мала да би могла да утиче на светске економске токове и да мора да се понаша одговорно и враћа своје дугове што пре.

“Ако се уђе у глобалну рецесију ми смо толико мали да можемо да утичемо. Једини мој савет премијерки Ани Брнабић и министру финансија Синиши Малом је био – враћајте дугове брзо, да бисмо имали што мање да враћамо у будућности и да бисмо одржали буџет здравим”, рекао је Вучић.

Како је рекао, држава прати реакције америчког ФЕД-а, као и ћутање Европске централне банке, збивања на светским берзама, а посебно у Јапану и Кини, због чињенице да њихове банке све теже одобравају зајмове, што би, упозорио је, могли да буду сигнали великог опреза због могућих недостајућих финансијских средстава.

Председник је приметио да је суштински разлог за могућу економску кризу, поред затегнутих политичких односа, у томе што свет никад није био задуженији – 227 трилиона долара.

“То никада није било, то су немогуће цифре. То свет не може да поднесе. Посебно што централне банке немају више резерве којима то могу да подмире”, рекао је Вучић.

Због тога је за Србију важно да има стабилне финансије, подвукао је председник.

“Зато ћемо бити много боље припремљени него за 2008. годину. Ја не могу да лупам глупости, као што су они говорили, да је глобална рецесија велика шанса за нашу земљу, Не могу да лажем народ, то може само неко ко је крајње неозбиљан и неодговоран, ко се бори за политичке поене”, рекао је Вучић.

Указао је да је однос српске према америчкој привреди – 1:520, и да не можемо ми да се снађемо боље.

“Али, можемо те прве ударе да примимо много боље и да будемо неупоредиво отпорнији. Зато је важно да враћамо дугове, јер ће новац постати много скупљи”, истакао је председник.

Спреман сам да разговарам са грађанима, али не лоповима

Говорећи о протестима, председник Србије је изјавио да је спреман да разговара са обичним грађанима који су незадовољни, али не и са онима који су опљачакли ову земљу и сада организују протесте.

“Слушам шта људе мисле и желе и спреман сам на то да одговорим, али нећу да разговарам са лопужама који су крали, опљацчкали земљу када су били на власти и украли 500 миона евра”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је спреман да разговара са учесницима протеста.

Истакао да је да је наша економија 10 пута боља сада него у њихово време и да зато могу једино да стварају атмосферу линча са циљем да дођу опет на власт да би опет могли да краду.

Вучић је поручио да ће народ увек да слуша, али не оне који су крађама оштетили државу.

Председник је истакао да управо због те пљачке немамо рампе на свим пружним прелазима, пошто су, уместо рампи, постављали оптичке каблове да би помагали Ђиласу и Шолаку.
“Народ ћу увек да саслушам, али то не значи да ћу са свим да се сагласим”, поручио је Вучић.

Навео је да су људи тако разумели да су тешке мере урађене не због бахатости и ароганције већ да би народ живео боље.

“То показује и воља народа на изборима и ту сам више него задовољан, тако високим нивом подршке. Хвала грађанима”, рекао је Вучић.

 

Check Also

На КиМ 153 новозаражена, четворо преминуло

На КиМ су у последња 24 сата забележена 153 нова случаја коронавируса, а од последица …