Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Србија урадила све што је обећала

Вулин: Србија урадила све што је обећала

vulinМинистар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да су у претходној рунди дијалога Београда и Приштине остварени конкретни резултати јер су енергетика и телекомуникације последњи услови за отпочињање преговора, па Србији сада нико не може да каже да није урадила оно што је обећала.
Вулин је гостујући на Б92 објаснио да ће Косово и Метохија имати нови број 383 и да се тај број не добија већ, како стручњаци кажу, алоцира од Србије.
“Тај број припада Србији, али ће га она уступити на коришћење Косову, а у оперативну употребу ће ући најраније 2015. године. Ако сада окренете 028 добићете Косовску Митровицу и ако се одреди број за простор Косово и Метохије после 2015. године цена ће увек бити локална, јер сматрамо да се то налази у оквиру исте државе”, рекао је Вулин.

Он је додао да ће “Телеком” од сада легално функционисати на простору Косова и Метохије, јер је било потребно да међународна заједница прихвати да је то легални оператер и функционисаће у досадашњим базним станицама, а најкраће до 2015. године када се најраније може расписати тендер за трећег оператера.

Расправа о имовини је, како је додао, остављена за нека друга времена, када буде постојао целокупни споразум о имовини.

Према његовим речима, од 2003. године влада је дала више од 580 милиона долара за различите кредите за грађење Термоелекрана Обилић А и Обилић Б, што ће све морати да буде урачунато када се буде расправљало о имовини.
“Заједница српских општина ће бити правно лице и имаће право на имовину и верујемо да је то најправедније решење. Питање имовине ће остати за касније, а снабдевање наших људи на северу Косова и Метохији остаје исто као до сада”, рекао је Вулин.

На питање због чега се, након што је поднео оставку на место директора Канцеларије за Косово и Метохију поново вратио на ту функцију, Вулин је рекао да је 8.000 Срба са Косова потписао петицију којом траже да се он врати и да је то због њих урадио.
” Из односа одговорности према Србима поднео сам оставку, да није било њихових потписа и да није Александар Вучић инсистирао, никада се не бих вратио и вратио сам се да бих радио најбоље за свој народ”, рекао је Вулин.

Говорећи о локалним изборима заказаним за 3. новембар, Вулин је рекао да Срби имају легитимно право на свој легитимитет и да се привремене институције у Приштини плаше свега што се зове и личи на Србију.
“2006. године мирно је регистрована листа “Србија, демократија, правда” а сада и Нова снага Црне горе и то није никакав проблем, али листа “Србија” – реч Србија јесте проблем. То ћемо морати да изнесемо пред међународну заједницу, пошто ОЕБС организује изборе нек он у крајњој линији пресуди”, рекао је Вулин.

Он је додао да уколико се буде тражило Срби промене име листе, она ће и даље у себи садржати реч Србија и нешто српско, а сигурно не “Ђурђевак”.

Вулин је додао да ако Нова снага Црне Горе има право тако да се зове, што Србија то не би могла.
“У Бриселу имају разумевања за то и они нам детектују тај страх Приштине. Нису Срби са Косова лутке које повлачимо”, рекао је Вулин и додао да су кандидатати за градоначелнике са листе Србија изванредни људи.
На питање због чега је “стално обучен у црно”, Вулин је рекао да је најчешће тако обучен јер је стално на терену,у прашини, у селу и да када се носи бела кошуља могу да се појаве флеке због чега би га можда после ” исмевали да носи прљаве кошуље”.

Check Also

На КиМ 153 новозаражена, четворо преминуло

На КиМ су у последња 24 сата забележена 153 нова случаја коронавируса, а од последица …