Главна / Вести / Србија / Чему Србија може да се нада током румунског председавања ЕУ

Чему Србија може да се нада током румунског председавања ЕУ

Првог дана 2019. године почиње и румунског председавање Европској унији. Чему Србија може да се нада – да ли ће проширење на Западни Балкан потиснути тешке теме које већ окупирају ЕУ? Комшије нас уверавају да можемо да рачунамо на њих и поред европских избора, Брегзита и новог буџета.

 

Ветар у леђа из комшилука – тако румунско председавање види званични Београд. На трону пријатељска земља, једна од пет чланица Уније које нису признале Косово.

“Очекујемо наставак процеса проширења, у нашем конкретном случају наставак преговарачког процеса и отварање нових преговарачких поглавља”, каже помоћник министра за европске интеграције Ксенија Миливојевић.

 

Подсећа да Србија у овом тренутку има пет поглавља која су у потпуности технички спремна. Поглавље 9 о финансијама, које је у два наврата остало у фиоци, 2 – о слободи кретања радника, 4 – о слободи кретања капитала, поглавље 14 које се тиче транспорта, 21 – трансевропских мрежа, а ради се и на поглављу 28 о правима потрошача.

 

Отворених питања са Румунијом немамо, заинтересована је за стабилност региона, и зато задржава фокус на западном Балкану.

 

“Сви треба да се укључимо и пружимо техничку подршку како би Србија отворила нова поглавља или затворила већ отворена. Исказујемо сву подршку Србији и мислим да тога треба да буду свесни и Брисел и Букурешт. Све чланице треба да подрже Западни Балкан и процес проширења који је за нас приоритет”, поручила је премијерка Румуније Виорика Данчила.

 

Није уобичајено, али највиши званичници Румуније гостовали су у Београду непосредно пред почетак председавања.

 

“Хвала комшије – таква помоћ заправо нам треба и такву помоћ државе које приступају ЕУ морају да имају да би могле да приступе”, указује Владимир Међак из Европског покрета у Србији.

 

Уз то, и да држе темпо у усклађивању законодавства јер, према последњем извештају, испунили смо свега 44 одсто планираног. Од 35 поглавља, у осам Брисел не види напредак. Сад нам је добар комшија на трону.

 

Срђан Мајсторовић из Центра за европске политике, међутим, сматра да треба имати умерена очекивања, јер ће председавање Румуније бити обележено Брегзитом и договором о будућности Европске уније, као и преговорима о будућем европском буџету.

 

“Парламентарни избори ће се одржати током румунског председавања и у тим околностима за Србију, али и за друге државе кандидате, изузетно је важно да наставе са интерним реформама и да се припремају на начин као да ће се преговори отворити сваког часа”, истиче Мајсторовић.

 

Владимир Међак ипак верује да ће се о проширењу ЕУ причати.

 

“Верујем да ће Румуни то стављати на агенду, биће боље него да је нека држава која није заинтересована. Али, с друге стране сам председавајући може да предложи агенду, може у одређеном тренутку да је погура, али не може да је наметне поготово када имамо овако велике ствари у питању”, објашњава Међак.

 

За српску Владу 2019. биће година за анализу испуњавања обавеза из шеснаест отворених поглавља.

Извор: РТС

Check Also

Мали: Обећано испуњавамо, данас исплата помоћи незапосленима

Све што смо обећали у трећем пакету помоћи ми испуњавамо и данас следи исплата 60 …