Главна / Вести / Косово и Метохија / ОВК- чартер за Хаг

ОВК- чартер за Хаг

 

Прва група бивших припадника Ослободилачке војске Косова ће у четвртак, посебним авионом, одлетети за Хаг где ће их саслушати тужиоци Специјалног суда за злочине почињене током рата. Већ је извесно да се у летелицу неће укрцати двојица припадника ОВК који су добили позивнице за Хаг – Сулејман Сељими, који се налази у болници и Ремзи Шаља, чије је тренутно место боравка непознато.

Авион ће са Приштинског аеродрома полетети ка Ротердаму у четвртак ујутро. Списак путника још није објављен, али је позиве за саслушање добило десетак бивших припадника ОВК, укључујући Рустема Мустафу, Самија Љуштакуа, Сокоља Добруну, Хазифа Мехметија, Сафта Шаљу и Сабајдина Цену.

Како наводе извори у Приштину, захтев за чартер лет из Приштине затражен је крајем прошле седмице. Косовске власти се још нису огласиле о захтеву Специјалног суда.

Бивши шеф главног штаба Ослободилачке војске Косова Сулејман Сељими је, уместо пред истражитеље Специјалног суда за злочине ОВК, отишао у болницу због повраћања и несвестице, па је самим тим његов одлазак у Холандију одложен за десетак дана, колико ће трајати терапија.

Оптужбе против Сељимија, када је реч о истрази коју води Специјално тужилаштво, нису обелодањене, али је некадашњи шеф главног штаба ОВК већ осуђен на 14 година затвора у оквиру суђења “дреничкој групи”. Косовски врховни суд је ову пресуду, у међувремену, укинуо и суђење вратио на почетак.

Врховни суд је, у септембру, потврдио казну од седам година робије за Сељимија у процесу названом “Дреница 2”.

Осим Сељимија, у Хагу се неће појавити ни Ремзи Шаља, који је нестао после објављивања списка позваних у Хаг. Суд у Призрену расписао је у среду потерницу за Шаљом, али косовски извори тврде да је некадашњи припадник ОВК, којем се већ суди за отмицу и убиство Хаџија Петрешија код Суве Реке 1998. године, не налази на Косову.

Портпарол Специјализованих већа Крис Бенет рекао је раније да би они који одбију да дају исказе могли да буду задржани у притвору. Бенет је додао да су међу онима које је суд позвао осумњичени, жртве и сведоци.

Како су јавили косовски медији, некадашњи команданти дреничке и лапске зоне ОВК Сами Љуштаку и Рустем Мустафа неће путовати овим чартером, већ ће у Хаг стићи редовним летовима.

Специјални суд за злочине ОВК формиран је како би се процесуирали наводи из истраге које је за Савет Европе сачинио Дик Марти.

Мартијев извештај подигао је велики прашину у међународној јавности, пошто је Швајцарац навео везе највиших команданата ОВК са ратним злочинима, прогоном неалбанског становништва и везама са организованим криминалом, након чега је ЕУ основала посебан суд који ће се бавити процесуирањем виновника ових недела.

Извор: РТС

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …