Главна / Вести / Србија / Приоритет Владе евроинтеграције земље

Приоритет Владе евроинтеграције земље

dacicПремијер Србије Ивица Дачић поручио је да су један од кључних приоритета Владе, како од њеног формирања тако и након реконструкције, биле и остале евроинтеграције земље и најавио да ће Влада најкасније до краја наредне седмице усвојити сет докумената за вођење преговора.

Отварајући семинар “Преговори о приступању Србије ЕУ” у Народној скупштини Србије, Дачић је указао да су се, након одлуке шефова држава и влада Европске уније из јуна о отпочињању израде преговарачког оквира ЕУ за преговоре са Србијом и почетку скрининга, стекли услови за убрзане припреме за приступање Србије ЕУ.

Премијер је подсетио да у реконструисаној влади постоји засебан министар који ће се искључиво бавити питањем координације Владе у процесу преговора и имаће задатак да омогући да политика следи оно што је администрација договорила у разговорима са ЕУ.

Напомињући да је Влада као главног преговарача именовала Тању Мишчевић и да је усвојила одлуку о образовању преговарачког тима, премијер је навео да ће Мишчевићева пред којом је, како је навео, тежак посао руковођења преговорима, имати подршку свих чланова Владе.

Такође, премијер је указао да у читавом процесу постоје политички услови које је Србија до сада успешно испуњавала и додао да ће управо због напретка у дијалогу са Приштином за две недеље започети скрининг у области правосуђа и основних права.

“Сигуран сам да ће даљи напредак у разговору са Приштином и Кетрин Ештон омогућити да у јануару буде одржана и прва међувладина конференција којом ће и званично започети неповратан процес приступања”, истакао је премијер.

Процес који је пред Србијом је тежак и дуготрајан, а у њему је важно да постоји поверење и способност да се реализују преузете обавезе, напоменуо је Дачић.

Премијер је поручио да Србија у ЕУ не иде због Уније већ због грађана. “Позивамо да се у преговорима борите и имате у виду наше државне и националне интересе”, поручио је Дачић.

Извор: РТС

Check Also

Мали: Обећано испуњавамо, данас исплата помоћи незапосленима

Све што смо обећали у трећем пакету помоћи ми испуњавамо и данас следи исплата 60 …