Главна / Друштво / Исплата дечијег и родитељског додатка крајем фебруара

Исплата дечијег и родитељског додатка крајем фебруара

Исплата социјалнних давања у која спадају дечији и родитељски, односно матерински додатак очекује се у другој половини фебруара, рекао је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница Мирослав Петковић, испред Управе за социјална давања СГ Приштина.

„Сваке године у првих месец дана касни се са исплатом социјалних давања, јер се чека на усвајање програма за исплату помоћи социјално најугроженијем становништву на територији Косова и Метохије. Усвајање овог програма очекује се почетком фебруара, а исплата већ крајем тог месеца када ће бити исплаћена и заостала давања“, истакао је Петковић.

Када је дечији додатак у питању, постоје новине приликом прикупљања документације. Почев од јула прошле године једном годишње корисници ове помоћи морају да доставе картон вакцинације деце и потврде из предшколских установа за децу која похађају предшколски програм.

„Ми по службеној дужности вршимо проверу на свака три месеца да ли деца редовно похађају предшколски и школски програм и уколико се утврди да деца не похађају редовно школу прекида се са овом помоћи“, нагласио је Петковић.

Новим законом предвиђени су и нови износи родитељског додатка за прво дете 100.000 динара, за друго дете 240.000 у дванаест месечних рата, за треће дете 1.440.000 динара исплата се врши десет година по 12.000 динара месечно и за четврто дете 2.160.000 динара што се исплаћује у 120 месечних рата од по 18.000 динара месечно.

Check Also

Веште руке Стефанове

ОШ „Десанка Максимовић“ у Косовској Каменици позната је по бројним радионицама.  Дуборез је нови занат …