Главна / Вести / Србија / Вучић: Могући ванредни избори

Вучић: Могући ванредни избори

Председник Србије најавио је могућност ванредних избора и додао да ће о томе одлуку донети ускоро.

Вучић је рекао да су ранији избори могући уколико ситуација везана за Косово остане непромењена, односно уколико Приштина не укине таксе, па се разговори не наставе.

“У том случају, могуће је да се иде и нешто раније на изборе, уколико таквих одлука буде, а да ли ће бити, видећемо”, рекао је Вучић новинарима после обиласкаИнститута за мајку и дете.Он је рекао да ће о томе “доносити ускоро одлуку”.

“Уколико нема укидања такси, нема разговора, јасно је, рекао је Вучић, да је наш циљ само да сачувамо тренутни мир и стабилност, а да се у будућности, некада, када дође до промене политичких актера или политичких околности, разговори наставити.

“Србија неће штитити злочинце”

Поводом разговора са делегацијом америчких сенатора у Минхену који се тицао и случаја Битићи, Вучић ј рекао да Србија неће штитити никога ко је чинио злочине, али су потребни докази да делује.

Ипак је подсетио да су неки на власти били 13 или 14 година, а да ништа нису урадили по овом питању, а сада су, каже, решили да њему “ломе кичму”.

Упитан да ли су амерички сенатори тражили хапшење Горана Радосављевића Гурија због случаја убиства браће Битићи, Вучић је новинарима казао да су сенатори само радили свој посао преневши му да су браћа Битићи били из њиховог “дистрикта” и да то траже њихови бирачи.

“Ја сам рекао да је у мојој Србији убијено 2. 000 људи током њихове агресије и да нисам видео да је још неко испоручен Србији”, пренео је Вучић додајући да је то рекао пред 20 људи.

Истакао је да је убиство браће Битићи тежак злочин, да српске власти раде на његовом испитивању, али да је за поступање неопходно имати доказе.

“Ако било ко да доказе ми ћемо деловати. Нећемо никога штитити ко је направио злочин”, поновио је.

Истакао је да, за разлику од неких других, који раније никада нису говорили о НАТО злочинима, то чини.

“Зато су се неки сенатори вратили на тему разговора са Приштином и рекли да су пријатељи Србије и да желе мир и стабилност, на чему сам им захвалан. Ја волим више отворене разговоре, него оговарања иза леђа”, објаснио је Вучић.

Додао је да није полицајац, а још мање тужилац, и да не може нико од њега да тражи да неког ухапси, већ да могу да говоре о ономе шта су надања.

“Моје је да одговарам народу, У два наврата су поменули тај случај, а ја сам питао да ли имају доказе, које нисам добио”, казао је Вучић.

Ко може да промени став САД о независности КиМ

Да ли је било ко очекивао да ће САД променити став по питању косовске независности, запитао је председник у одговор на питање новинара о ставу Доналда Трампа да нормализација односа са Приштином подразумева међусобно признавање Србије и Косова.

“Ко је очекивао да ће највећа сила да промени свој став, тај је много наиван. САД су признале независно Косово. Немојте да мислите да је могуће да ту одлуку промени. Ако ви мислите да неког генија доведете на власт и да промени одлуку Америке, рециме ми име тог човека да га одмах доведем и да то решимо”, рекао је Вучић и додао: “Биће да такав не постоји”.

Истакао је да разуме жеље америчког председника у вези са КиМ, али да ми имамо жеље, своје потребе и своје планове.

“Поштујући жеље свих гледаћемо како на најбољи начин да сачуавмо наше интересе да се не сукобљавамо са Америком, јер то нити можемо, нити нам је потребно нит је нормално да то чинимо”, рекао је председник.

Како каже, у складу са датим околностима, ход по тој танкој жици по којој идемо, чини ми се да се крећемо на најсигурнији начин.

О опозицији

Вучић је изјавио је да нема ништа против састанка лидера опозиционог Савеза за Србију Драгана Ђиласа и макенонског премијера Зорана Заева и додао да је већи проблем то што је Ђилас, који је, каже, највећи капиталиста, најавио формирање социјалдемократске странке.

“Немам ништа против тога. Видео се он и са Сандуловићем, то је ваљда исто друштво… Било је још неких контроверзних бизнисмена тамо на вечери. Али, то је све у реду, нормално.. Састају се представници власти са опозицијом, власт са влашћу.. шта је сад ту чудно, све је у реду”, навео је Вучић

Вучић је истакао да је проблем што је Ђилас најавио формирање странке социјалдемократске оријентације, што је, каже, цинизам.

“Где баш ти, какав је то цинизам… Ти 500 милиона евра у приходима имао, најгори капиталста и тајкуин, уништили раднике, опљачкали фабрике и они ће да формирају социјалдемократску партију…”, констатовао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише видео снимке Сергеја Трифуновића, председника ПСГ-а, на којој наздравља и симулира конзумирање наркотика, Вучић каже да не зна какав коментар да да, а да и даље звучи озбиљно и одговорно.

Check Also

Далекосежност председникових порука ће у годинама пред нама показати пун значај за очување српског националног бића

Председник Србије Александар Вучић одржао је јуче у Скупштини Србије историјски говор заснован на рационалном, …