Главна / Вести / Косово и Метохија / Од сутра производи са Косова и Метохије у централној Србији

Од сутра производи са Косова и Метохије у централној Србији

Производи српских произвођача са Косова и Метохије од сутра ће се први пут организовано наћи на полицама маркета у централној Србији.

За почетак, вина и производи земљорадничких задруга са простора КиМ биће на рафовима продавница Универекспорта у Новом Саду.

“Сутра први пут, на организован начин, креће продаја са КиМ у једном од трговинских ланаца у централној Србији, у Универекспорту у Новом Саду”, каже за Т а н ј у г  државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић.

Различито у односу на све што се до сада у овом смислу радило, када је реч о подршци нашим произвођачима са КиМ, је то што је сада државна фирма “Метохија” посредник, односно директно откупљује производе од наших произвођача и склапа уговоре са велетрговинским ланцима на територији централне Србије, објашњава Стојановић.

За сада, договорен је организован излазак на тржиште Србије три произвођача са КиМ. У наредном периоду, каже, биће их много више.

“Верујем да ће ово бити огроман подстрек за наше људе”, истиче он.

Подсећа да произвођачи са КиМ до сада нису могли да приступе тржишту централне Србије на организован начин.

Сада, привредници са Косова биће у могућности да раде на квалитету својих производа јер им је пласирање њиховох производа омогућено.

Њихова роба наћи ће се на посебним полицама у маркетима на којима ће бити истакнуто да је реч о српским производима са Косова.

“За почетак, у Универекспорту ће се наћи вина два винара из Велике Хоча и једна земљорадничка задруга из Зубиног потока која има асортиман сушеног воћа”, наводи Стојановић.

У процесу доласка до полица маркета, тренутно се налази још око 20 произвођача са КиМ.

“Кренули смо скромно, јер је скромна производња Срба са КиМ, да би охрабрили људе да заврше процес до краја без обзира на то што им то често не делује лако јер морају да прођу пуно процедура. Али, на крају ће им се исплатити”, истиче Стојановић.

Директна надлежност када је реч о подршци привредника Срба на КиМ је на Канцеларији за Косово и Метохију.

Канцеларија је, каже Стојановић, покренула велики број пројеката, а у наредном периоду, биће их још.

Министарство привреде је у складу са својим надлежностима помогло оснивање Регионалне развојне агенције КиМ.

Министарство ће, додаје, радити и даље на логистици и координацији са другим институцијама, како би се “ланац повезао”, односно омогућило да производ од производње заврши на полици у маркетима у централној Србији.

 

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …