Главна / Култура / Етно фестивал младих стваралаца одржан у Грачаници

Етно фестивал младих стваралаца одржан у Грачаници

У великој сали Дома културе у Грачаници одржан је Етно фестивал младих стваралаца у организацији Хуманог центра из Косовске Митровице и Дома културе Грачаница. Као и неки од претходних догађаја и овај концерт имао је хуманитарни карактер јер ће сав приход од концерта, као и са изложбе која је отворена непосредно пре тога, бити усмерен за лечење Драгана Трипковића из Племетине.

 

Верољуб Петронић из Хуманог центра захвалио је свима који су се одазвали и присуствовали фестивалу, као и Дому културе на доброј организацији фестивала.

– Наишли смо на добре људе у Дому културе. Желим да се захвалим и представницима амбасаде Руске федерације, представницима и секретарима амбасада Мађарске и Хрватске. Ове људе смо позвали са идејом да Србе са Косова и Метохије спојимо са Србима у Хрватској и Мађарској, као и онима који живе у Русији – нагласио је приликом отварања фестивала Верољуб Петронић.

На фестивалу су учешће узели сви музички етно ствараоци и неговаоци традиције; гуслари, певачи, хармоникаши, фрулаши и културно уметничка друштва.

Зоран Племић, Александар Јовановић, Станко Аџић представили су се публици певањем уз гусле, што грачаничка публика није имала прилике да види и чује тако често. Млади хармоникаши Сава Здравковић и Данијел Миладиновић још једном су показали своје умеће на хармоници, а етно песме извеле су и сада већ по својим гласовима познате Миљана Славић и Тамара Капетановић. културно уметничко друштво Симонида из Грачанице увеличало је фестивал својим кореографијама.

Поред организатора, одржавању овог фестивала допринели су и Удружење гуслара, здравичара и епских песника “Бановић Страхиња” из Косовске Митровице, Скупштина града Приштине, општина Грачаница, ТВ Мост и РТК 2.

Ова манифестација приближила је публици, односно посетиоцима етно стваралаштво и нашу нематеријалну културни баштину. Остаје нада да овакве манифестације заживе и да ова можда прерасте у традиционалну.

 

Check Also

Отворена изложба слика Томислава Трифића

У оквиру обележавања 27. Сабора културног стваралаштва Србије данас је у просторијама ОШ „Свети Сава“ …