Главна / Вести / Косово и Метохија / Сви спремни за дијалог, али таксе још увек на снази

Сви спремни за дијалог, али таксе још увек на снази

Висока представница Европске Уније (ЕУ) и посредница у бриселском дијалогу Федерика Могерини, изјавила је да актуелно нема услова за наставак дијалога између Kосова и Србије, док косовска Влада не буде укинула одлуку о таксама на увоз српске робе.
“У тренутку када се буду створили услови, не само да сам спемна да већ наредног јутра организујем сусрет, него и да се закључамо на онолико колико нам треба времена: седам дана, један или три месеца”, изјавила је Могерини.
Премијер Kосова Рамуш Харадинај је јуче изјавио да док буде он премијер Kосова, таксе неће бити повучене.
“Граница Kосово–Србија постоји, две стране је чувају и НАТО и нема друге границе, ни у име демаркације не може да се промени граница нити смемо да правимо експерименте. Један експеримент који се догодио са Црном Гором, знате у какве нас је потешкоће довео и још увек имамо потешкоћа, дакле грешка доноси нове грешке”, рекао је Харадинај.
Изгледа да се свакога дана све више нарушавају односи у владајућој коалицији, због различитих мишљења када је у питању инсистирање Сједињених Америчких Држава да таксе на српску робу треба суспендовати како би се дала шанса наставку дијалога и постизању могућег коначног, свеобухватног решења за односе између Kосова и Србије.
И свечана седница скупштине Kосова одржана поводом обележавања 11-те годишњице проглашења независности Kосова није протекла без ставова о таксама.
Премијер Рамуш Харадинај је изјавио да Kосово има интересовање за постизање споразума са Србијом о међусобним односима, без могућности промена граница, док је Kадри Весељи, председник парламента истакао да Влада неће да падне због одлуке о таксама и да је то његов чврст став.
“Влада Kосова може да падне само због интереса грађана Kосова и њихових стратешких партнера, САД и ЕУ” изјавио је Весељи, шаљући притом и поруку да се оставе по страни лични инати, да се не персонализује доношење одлука и не праве изборне калкулације.
Kосовски аналитичар Астрит Гаши сматра да је председник парламента Kадри Весељи требао да на Дан обележавања годишњице независности пошаље поруку националног јединства, а не раскола. Познавалац косовских кретања Имер Мушкољај сматра да односи између премијера Харадинаја и председника парламента Kадри Весељија, нису нимало добри.
“Изгледа да је Харадинај довео коалиционог партнера у тешку ситуацију. Немој да заборавимо да су од успостављања такси сви по мало политички добили, чак је Демократска партија Kосова дала себи заслуге. И ставови које сада износи нису ставови коалиције, него ставови сваке партије посебно, који су на власти” изнео је став Мушкољај. Он је додао да уколико Харадинај не буде повукао одлуку о таксама да ће то највише “коштати” на изборима Демократску партију Kосова Kадри Весељија.
Ипак, посланик Демократске партије Kосова Хајдар Бећа каже да је Весељи изнео став партије око таксе, али и да се актуелна Влада може оборити само када не буде обављала своје обавезе и не брани интересе грађана. Бећа истиче да би Весељи оборио Владу да је то имао у плану, док посланица Алијансе за будућност Kосова Тиме Kадриај подсећа да Влада може да буде оборена само са 61 гласом посланика.
Потпредседник Харадинајеве Алијансе за будућност Kосова Ахмет Исуфи је рекао да је тренутна владајућа коалиција функционална, али и да је ова партија спремна за евентуалне изборе.
“Још данас смо спремни да идемо на изборе. Немамо проблема. Избори су у нашу корист, пошто онај ко је консеквентан у својим ставовима, нормално да има подршку грађана око таксе, војске итд., зато се не плашимо избора”, изјавио је Ахмети.
Иако косовски званичници инсистирају да одлука о таксама није везана за дијалог, него да се ради о мери против Србије, због њеног лобирања у међународним организацијама против пријема Kосова, изгледа да су избледели и односи између Kосова и САД због одбијања да се таксе суспендују.
Kосовски званичници сматрају да је само реч о различитим ставовима а не о захлађивању односа стратешког партнера (САД) са Kосовом.
Међутим амерички дипломата Вилијам Вокер сматра да су односи добри, али да нису тако јаки.
“Мислим да моја земља не ради све што може да помогне Kосову, нашим пријатељима на Kосову”, истакао је Вокер.
Амерички председник Доналд Трамп је у недавном писму, упућеном челницима косовских институција запретио да ће размотрити помоћ и подршку Kосовском безбедносним снагама, уколико Kосово не буде укинуло таксе на српску робу. Ово је био почетак унутрашњег, тихог раскола на релацији премијер- председник парламента, који према неким проценама, може довести до превремених парламентраних избора.

KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије, Александар Вучић стигао је у Брисел где ће се сутра ујутру одржати нова …