Главна / Вести / Косово и Метохија / “Новости”: Лондон против рушења приштинских такси

“Новости”: Лондон против рушења приштинских такси

Велика Британија је на недавном састанку земаља Квинте (Француска, Немачка Италија, САД и Британија) спречила усвајање оштрог закључка о укидању такси Приштине на робу из централне Србије, пишу “Вечерње новости”.

Иако су се против ових намета у протекла три месеца, са мање или више одлучности, изјаснили многи званичници чланица Европске уније, па и из САД, Лондон је по ко зна који пут заузео став супротан интересима Београда, наводи лист.

Како „Новости“ незванично сазнају, Американци, Французи и Италијани били су за формилацију која би пластично ставила до знања властима у Приштини какве их последице очекују ако у наредних данима не укину тарифе на робу из централне Србије.

Против тога је, како се додаје, изричито био британски представник, који је тражио ублажавање става, тако да није постигнут консензус.

„Новости“ пишу да Британија не жели јаке и самосталне државе у нашем региону и сматра да су Срби оруђе у руским рукама, и све док буде држала овакав курс и буде давала подршку неразумној косовској политици, не треба очекивати напредак у дијалогу.

Лист подсећа да је Британија у августу 2018. године стопирала редовну седницу Савета безбедности УН посвећену Косову и упутила протест Суринаму који је повукао признање независнсоти Косова.

На другој страни, како се додаје, Лондон је очекивао од Београда да се придружи њиховом апелу земљама широм света да у знак солидарности због покушаја убиства Сергеја Скрипаља и нејгове кћерке Јулије протерају руске дипломате. Такође су тражили подршку Србије за свог кандидата када су се у Међународном суду правде у Хагу бирале судије у новом мандату.

 

 

Check Also

Oдложено устоличење патријарха Порфирија у Пећкој Патријаршији

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, под председништвом патријарха српског Порфирија, одлучио је да редовно …